Voor de zuidkust van Kyushu in de prefectuur Kagoshima ligt het subtropische eiland Yakushima. Het eiland wordt bedekt door een cederbos dat enkele van de oudste levende bomen van Japan omvat. Zo zijn er bomen van meer dan 1.000 jaar oud die yakusugi genoemd worden, de oudste is zelfs meer dan 7.000 jaar oud.

In het verleden werden de cederbossen uitgebreid gekapt. En dan met name tijdens de Edo-periode voor de productie van cederdakspanen. Uiteindelijk zijn de bossen hersteld van de houtkap uit het verleden en is het eiland uitgeroepen tot nationaal park. Toeristen komen veelal naar het eiland om wandelingen te maken door de cederbossen en de oude cederbomen te bewonderen.

Weer en klimaat

Doordat Yakushima een subtropisch eiland is met bijna 2.000 meter hoge bergen valt er het hele jaar door veel regen. Er valt dan ook bijna dagelijks wat regen en dan vooral in het bergachtige binnenland. Op grotere hoogten valt in de wintermaanden ook sneeuw. De beste manier om het eiland te ontdekken is rond te rijden met de auto. Langs de kust is er een prachtig landschap van bergachtige hellingen en kliffen. Houd er wel rekening mee dat de wegen vrij smal en kronkelend zijn.

Attracties

Naast wandelen zijn er nog meer activiteiten te ondernemen in de wonderschone natuur van Yakushima. Zo kun je er snorkelen, duiken, watervallen aanschouwen, naar een Onsen toe of musea bezoeken. Maar ook kun je wilde dieren spotten zoals Yakushima-herten en -apen, lokaal aangeduid als Yakushika en Yakuzaru. In juni en juli komen zeeschildpadden aan land op de noordwestelijke en zuidwestelijke stranden van Yakushima om eieren te leggen. Je kunt dan een rondleiding krijgen en ze met een aantal voorzorgsmaatregelen zien. Op het eiland bevinden zich ook een paar warmwaterbronnen. Interessante kustbaden zijn de Hirauchi Kaichu Onsen in het zuiden nabij Yudomari. Deze baden zijn opmerkelijk omdat ze meestal onder water staan, behalve een paar uur voor en na eb.