Naast de vele dieren die zowel in Japan als in andere landen voorkomen zijn er ook een aantal inheemse diersoorten. Deze unieke dieren komen alleen in Japan voor, zoals de Japanse makaak, de vliegende hond, het sikahert, de Japanse kraanvogel en de kraagbeer. De uitgestrektheid van Japan zorgt voor een enorme variëteit aan flora en fauna. Per regio kan de fauna enorm verschillen door de andere soort bodems en klimaatomstandigheden.

Ondanks de isolatie van Japan leven er unieke dieren op het eiland door de diverse landschappen die het land omvat. Daarbij zijn ook de verschillen in klimaat erg groot, in het noorden van Japan kan het namelijk vrij koud zijn. Aan de andere kant is het eiland Okinawa in het zuiden juist tropisch warm. Hieronder krijg je meer informatie over de top 5 unieke dieren in Japan.

Japanse kraanvogel

De Japanse kraanvogel of ook wel de Chinese kraanvogel is een van de zeldzaamste kraanvogels ter wereld. Ze leven in slechts 3 landen waarvan rond de 1.000 in Korea, zo’n 400 in China en zo’n 1.200 in Japan. Echter is de Japanse kraanvogel uniek doordat het de enige soort kraanvogel is die in de winter niet migreert. De kraanvogel staat in Japan tevens symbool voor geluk en lang leven. Hierom werd de kraanvogel beschermd vroeger door de heersende macht en verzorgd door boeren. Maar sinds de 19e eeuw is hier helaas geen sprake meer van waardoor de populatie Japanse kraanvogels ook alleen maar afgenomen is. De reden hiervoor is voornamelijk dat het leefgebied van de vogels zoals de moerassen worden drooggelegd om voor agrarische doeleinden gebruikt te worden.

Hokkaido

De Japanse kraanvogels zijn alleen maar te vinden op het eiland Hokkaido waar ze in drassige, moerasachtige gebieden leven. Je herkent de kraanvogel heel makkelijk doordat het een grote vogel is van zo’n 1.5 meter lang en een gewicht van maar liefst 7 kilo. Bovenop de kop van de kraanvogel zit tevens een karakteristieke rode plek, verder is de kop zwart met een grote witte vlek die de ogen verbindt.