Doordat Japan in de vulkanisch actieve ‘Pacific Ring of Fire’ ligt is het land vatbaar voor frequente aardbevingen. Deze vulkanische activiteit is verantwoordelijk voor enkele van de meest verwoestende gebeurtenissen in Japan. Aan de andere kant heeft het ook veel prachtige bergen, valleien en geothermische warmwaterbronnen of Onsen in Japan gevormd.

Eeuwenlang hebben mensen deze Onsen opgezocht vanwege de therapeutische effecten op lichaam en geest. Iedere Onsen is uniek in zijn minerale samenstelling en temperatuur. Hierdoor is het aantrekkelijk om velen te bezoeken. In elke regio van Japan zijn er warmwaterbronnen en badplaatsen te vinden. Daarnaast behoren vele warmwaterbronnen tot een ryokan (traditionele Japanse herberg) maar er zijn ook openbare badhuizen. Voor de ultieme traditionele Japanse ervaring slaap je in een ryokan met bijbehorende Onsen!

Yunomine Onsen

Yunomine Onsen is één van de oudste warmwaterbronnen van Japan. Deze warmwaterbron is gelegen in het Kii-gebergte van Wakayama op zo’n 160 km van Osaka. Parallel aan de thermische rivier slingert er een weg die het pittoreske dorp met de rest verbindt. In het gebied vind je traditionele herbergen, winkels en woningen met een groene achtergrond van bomen in de steile omliggende heuvels. De wateren van Yunomine zijn ongeveer 33 °C en bevatten zwavel. Zo zou het de perfecte remedie zijn voor spijsverterings-, zenuw- en huidaandoeningen. Dit zijn dan ook de redenen waardoor mensen van waar dan ook naar deze warmwaterbronnen reizen. Bovendien is Yunomine Onsen een favoriete overnachting voor de pelgrims op het Kumano Kodo-pad.

Ook is deze warmwaterbron de thuisbasis van het eerste openbare warmwaterbad, Tsuboyu. Dit is een kleine houten kamer voor zo’n 2-3 personen en ligt boven de beek. Het bad is uitgehouwen in steen en bevat water dat 7 keer per dag van kleur verandert. Bij het Yunomine Onsen Public Bath kun je informeren om de Tsuboyu ook te kunnen gebruiken.

Beppu Onsen

Ondanks dat Yunomine één van de oudste warmwaterbronnen is, is Beppu een van de beroemdste. Beppu Onsen bestaat namelijk uit 8 verschillende bronnen met ieder zijn eigen karakteristieken, openbare baden en ryokan. Het brede scala aan badtypes en het overvloed aan thermaal water maken Beppu tot een unieke plek. Bovendien onderscheidt Beppu zich van andere warmwaterbron-resorts om diezelfde redenen.

Kirishima

Kirishima Onsen is een verzameling van diverse warmwaterbronnen aan de voet van het Kirishima-gebergte in het Kirishima National Park. Vanaf hier heb je een schitterend vergezicht over Kagoshima Bay en Sakurajima. Deze warmwaterbron bevat hoogwaardig, zwavelhoudend warm bronwater. Daarnaast beschikt het over een variëteit aan uitstekende badfaciliteiten. Kirishima beslaat een groot gebied en omvat meer dan een dozijn afzonderlijke warmwaterbronnen. Een daarvan is Maruo Onsen, de grootste en representatieve badplaats van Kirishima. Er zijn hier vele ryokan en hotels beschikbaar om te overnachten. Bezoekers van het gebied kunnen genieten in het thermale water door in een lokale ryokan te verblijven of een openbaar bad te bezoeken.