Japan warmwaterbronnen zijn de moeite waard om te bezoeken. Beppu Onsen heeft verreweg de bekendste warmwaterbronnen of ook wel ‘onsen’ in Japan, gelegen op het eiland Kyushu. Al met al is de stad Beppu gezegend met maar liefst 8 verschillende bronnen. Bij elkaar worden deze Beppu Hatto (de 8 warmwaterbronnen) genoemd. Hieronder behoren; Beppu, Kannawa, Myoban, Kankaiji, Hamawaki, Kamegawa, Horita en Shibaseki.

Iedere onsen beschikt over openbare baden en ryokans met bad faciliteiten. Samen produceren ze meer warm bronwater dan elk ander onsen-resort in Japan. De warmwaterbronnen liggen verspreid over de stad, waardoor het een buitenaardse schoonheid uitademt.

Beppu onderscheid zichzelf niet alleen van de andere onsen-resorts door de overvloed aan thermaal water. Maar ook door het brede scala aan badtypes. Naast conventionele warmwaterbaden biedt Beppu ook zandbaden met natuurlijk verwarmd zand. Daarnaast vind je er stoombaden die worden verwarmd door de stoom van een hete bron en modderbaden.

Het hart van Beppu Hatto is het Beppu District, de belangrijkste binnenstad van de stad Beppu. Dit is ook de locatie voor het Beppu Hatto Onsen Festival wat ieder voorjaar georganiseerd wordt.

Beppu wijk

Beppu wijk ligt erg centraal in de gelijknamige stad, vlakbij het JR Beppu Station. Hierdoor is het ook een ideale plek om mee te beginnen. Er is hier een grote verscheidenheid aan warmwaterbronresorts beschikbaar. De meeste daarvan lijken op een openbaar bad. Dit gebied omvat 4 soorten warmwaterbronnen. Namelijk eenvoudige bronnen, kooldioxide bronnen, chloride bronnen en bicarbonaat bronnen.

Horita wijk

In de bergen van Beppu ligt Horita. Bij dit pittoreske warmwaterbronnendorp heb je prachtig uitzicht over het landschap van valleien en rijstvelden. Geniet van de rust op het platteland in alle seizoenen. Hier heb je een openluchtbad gemaakt van rotsen. Maar er zijn ook binnenbaden en een lounge om heerlijk te ontspannen na het baden.

Kannawa wijk

Kannawa is gebouwd op de dampende grond, waardoor het één van Beppu’s meest unieke gebieden is. Doordat de stoomwolken die over het gebied zweven aangezien worden voor rook lijkt het meer op een industriële zone. Maar deze stoom is veel beter voor de gezondheid dan rook. Overal komt stoom vandaan, je kunt zelfs eieren en andere snacks proberen die bereid zijn met de stoom van het gebied. Omdat Kannawa ver buiten het stadscentrum van Beppu ligt is het even reizen. Echter is het zeker de moeite waard voor een bezoek!

Myoban wijk

Net buiten Beppu in een bergachtig gebied ligt Myoban, voornamelijk bestaande uit zwavelhoudende bronnen. Ook hier stijgt de hete stoom uit de grond en door de zwavel ruikt de omgeving sterk. Het melkwitte water van Myoban zou echter buitengewoon goed zijn voor de huid. In dit gebied heb je ook een winkel waar je verschillende eieren kunt kopen. Deze eieren zijn gestoomd in de geothermische stoom afkomstig uit de bronnen. De Yunohanagoya, een traditioneel gebouw met een 300 jaar oude geschiedenis, kun je hier ook bezoeken.

De gebouwen zijn oorspronkelijk gebouwd om de productie van Japans onsen-badzout mogelijk te maken. Uiteindelijk is het aangewezen door de regering als cultureel goed van Japan. Er is de mogelijkheid om in Yunohanagoya privéhutten te huren waar je kunt baden in de warmwaterbronnen.

Kamegawa wijk

Dit warmwaterbronnendorp ligt ten noorden van het centrum van Beppu aan de idyllische kustlijn. Vanaf het JR Kamegawa Station is dit gebied makkelijk bereikbaar. Kenmerkend aan dit gebied zijn de warmwaterbronnen aan het strand en de verfrissende, hete, natuurlijke zandbaden. Terwijl je in het geothermisch verwarmde zand ligt kan je genieten van het uitzicht op de Beppu baai. Deze natuurlijke zandbaden zijn ideaal voor je spieren! Echter kan je er niet te lang in blijven liggen omdat het flink heet is.

Shibaseki wijk

Shibaseki is een van de beroemdste historische steden van Beppu. De naam is afgeleid van de fossielen (seki) die plantaardig materiaal bevatten. Daarnaast betekent shiba, ‘borstel’ of ‘brandhout’. Bovendien heeft de wijk één gemeentelijke onsen waar 2 verschillende temperatuurbaden, een openluchtbad, een stoombad en een familiebad te vinden zijn.

Samen met Kannawa en Myoban is Shibaseki aangewezen als een National Health Hot Spring Resort. De onsen ligt in de buurt van een bergbeek en een bospad dat naar Myoban Onsen leidt. Zorg ervoor dat je een van deze warmwaterbronnen bezoekt wanneer je in Shibaseki bent. De Blood Pond Hell is zoals de naam al beschrijft rood.

Beppu Hatto is meer dan een toeristische bestemming! Van heel het land heeft dit gebied het grootste aantal warmwaterbronnen. De regio is populair onder reizigers doordat er een enorme verscheidenheid aan thermale bronnen in diverse omgevingen te vinden zijn. Iedere warmwaterbron heeft een eigen fascinerende geschiedenis en genezingskrachten.

Beppu Hatto Hot Spring Festival

Het Beppu Hatto Hot Spring Festival vindt plaats van eind maart tot begin april. Gedurende deze week zijn veel van Beppu’s Onsen (warmwaterbronnen) gratis toegankelijk. Dit is dan ook de tijd om een onsen-ervaring te proberen. Vroeg in de week vindt het belangrijkste evenement plaats, het Ogiyama Fire Festival. Tijdens dit festival steken ze een groot deel van Mt. Ogi, achter Beppu in brand. Zo kruipt het vuur dan langzaam over het veld en creëert een opvallend zicht voor iedereen die van dichtbij of van beneden in de stad kijkt.

Later in de week zijn er verschillende volksdansen, optochten en op de laatste dag het beroemde Yu-bukkake Matsuri Festival. De festivalgangers en lokale mikoshi (heiligdomdozen) worden dan door de burgemeester zelf met water besproeid met behulp van een grote pijp vol onsen water.