Uit diverse onderzoeken over de afgelopen jaren blijkt dat er een duidelijk en aantoonbaar verband is tussen reizen / op vakantie gaan en mentaal geluksgevoel / fysieke gezondheid. Reizen maakt gelukkig. Hoe vakantie en reizen ons gelukkig maakt? Lees maar!

Herken jij je er in? Deel dan jouw reisverhaal met reisgeluk op Facebook met #reisgeluk en #wearecreatingstories.

1. Reizen brengt ontspanning

Op je strandbedje, een cocktail op een terras, naar je kids kijken die spelen in het zwembad van de camping of de stilte van een verlaten bergtop. Iedereen ontspant op zijn eigen manier. En ontspanning, ontsnappen aan stress, is ongelofelijk belangrijk. Onderzoek aan de Universiteit van Utrecht toont aan dat mensen op vakantie al na drie á vier dagen een lager niveau van stress voelen.

2. Reizen schept ruimte

De wetenschap is er duidelijk over, stelt geluksprofessor Ab Dijksterhuis. “Naarmate we meer stress ervaren, hapert het hersendeel vaker dat voor ons geheugen, bewustzijn en aandacht zorgt. Enkele dagen je mail niet checken, een boek lezen of een gesprek voeren, kan al psychologisch verfrissen.” Voor de coronacrisis leek ‘burn-out’ wel een van de grootste ziektes van werkend Nederland. Vakantie en reizen zijn een probaat middel hiertegen.

3. Reizen brengt verwondering

Veel mensen gaan op reis, op zoek naar nieuwe ervaringen. Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien.

Je hersenen worden leniger van nieuwe ervaringen en worden afgeleid van de gedachtenkronkels en het gepieker die soms je denken domineren. Je wordt bevrijd van je mentale ballast. Het vermogen om je te verbazen, leidt tot creativiteit en mentale groei blijkt uit ruim dertig publicaties tussen 1962 en 2016. Dat verbaast ons niks.

4. Op vakantie heb je meer tijd voor anderen

Tijdens vakantie of op reis heb je meer tijd en aandacht voor de ander. Je bent bij elkaar, geniet van en met elkaar en onderneemt samen activiteiten. Al die interacties met je reisgenoten, wie dat ook zijn, versterken ook je relatie met hen. En ook als je terug bent, werkt het door; die gezamenlijke herinnering heb je voor altijd.

5. Reizen maakt je ‘high’

Uit een onderzoek in 2006 blijkt dat mensen een staat van euforie kunnen bereiken als ze razendsnel nadenken of als hun zintuigen op volle toeren werken. Het brein maakt dan dopamine aan, dat een gevoel geeft van genot en blijdschap. Als je de verwondering toestaat en helemaal opgaat in alles wat je meemaakt en ervaart, kan dat je een ‘high’-gevoel geven. Met één gevaar: het kan er toe leiden dat als je thuis komt je tegen vrienden en familie niet uitgepraat raakt over je laatste reis.

6. Reizen verrijkt

Je horizon verleggen, dingen zien-ruiken-voelen; kortom ervaren zoals je nooit eerder ervaren hebt. Dat verrijkt je als mens. Je begrijpt meer van de wereld, je hebt meer respect voor de lokale bevolking en je weet meer over de omstandigheden waarin zij leven. Reizen draagt bij aan je empathie, je inlevingsvermogen in mensen en culturen die je vroeger vreemd waren. Je past je vooroordelen aan en kijkt misschien wel vanuit een nieuw perspectief naar je eigen leven. ‘Belevenissen tijdens het reizen maakt gelukkiger dan spullen’, blijkt o.a. uit een onderzoek van Cornell University in 2014.

7. Reizen is goed voor je zelfvertrouwen

Je doet dingen die je normaal niet doet, je regelt wat geregeld moet worden, je ontmoet nieuwe mensen, maakt nieuwe vrienden, doet nieuwe dingen. Je neemt zelf beslissingen, jij bent ‘in charge’. Je bent even op jezelf aangewezen, je komt voor jezelf op en merkt dat het lukt. Je kunt de hele wereld aan.

8. Na de vakantie ben je opgeladen

Uit onderzoek blijkt dat je lichaam en hersenen echt tijd nodig hebben om te herstellen van de negatieve gevolgen van werk, zoals stress en spanning. Er is zelfs een aantoonbaar negatief verband tussen geen vakantie nemen enerzijds en gezondheid & levensverwachting anderzijds (de Bloom et. al., 2009, Strauss-Blassche et. al., 2002). Datzelfde onderzoek toont aan dat de fysieke afstand tot werk van groot belang is.

Reizen tijdens je vakantie is dus de beste manier om ervoor te zorgen dat je helemaal hersteld en na je vakantie volledig opgeladen weer aan de slag kunt!

Al deze zaken dragen bij aan jouw levensgeluk. Blijf daarom dromen, en als het kan en veilig is, vervolg jouw reis. En heb je vragen of twijfels over je reis of bestemming, je weet niet waar je moet beginnen? We staan klaar om je te helpen! Daar kan de voorpret alvast beginnen!

Bron: ANVR