Reizen naar Antarctica doe je voor het avontuur. De ruige oceaan rond Antarctica biedt perfecte leefomstandigheden voor vele zeedieren. Ze komen vooral af op de ruimte en de voedselrijke wateren.

Het koude zeewater rond Antarctica is namelijk bijzonder rijk een plankton en krill, het begin van de voedselketen. En daar komen walvissen op af. In dit blog zetten we 8 soorten walvissen op een rijtje die je kan spotten tijdens je reis naar Antarctica.

Expeditiecruise naar Antarctica

Wanneer je een expeditiecruise naar Antarctica maakt, kom je geheid walvissen tegen. Ze zijn enorm, krachtig en majestueus. Sommige soorten walvissen zijn zo groot dat je ze in het echt moet zien om er een goede voorstelling van te kunnen maken.

Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen een reis naar de Zuidpool maken om walvissen in hun natuurlijke leefomgeving te kunnen zien. Dan hebben we het nog niet eens over de vele soorten pinguïns die je kunt zien, zeeluipaarden en andere zeedieren.

Soorten walvissen die je kunt spotten tijdens je Zuidpool-reis

De meeste reizen naar Antarctica vertrekken vanuit het uiterste zuiden van Zuid-Amerika, uit de havenstad Ushuaia. Dit laatste punt van de menselijke beschaving ligt namelijk het dichtst bij de Zuidpool en vanaf hier is de vaarafstand naar het Antarctisch Schiereiland het kortst.

Onderweg ga je vrijwel zeker walvissen tegenkomen. Welke walvissoorten je kan tegenkomen onderweg naar Antarctica, is afhankelijk van de weersomstandigheden en het ijs, maar ook het humeur van de walvissen.

Blauwe vinvissen

Blauwe vinvissen die je ziet bij je Antarctica cruise zijn de grootste wezens die ooit op aarde hebben geleefd. Ze zijn zelfs zó groot en massief dat de grootste dinosaurussen erbij verbleken. Een gemiddelde volwassen blauwe vinvis heeft alleen al ongeveer 10 ton bloed ‘aan boord’. Even ter vergelijking: alleen het gewicht van het bloed is al zwaarder dan het gewicht van een volwassen olifant die wel 7,5 ton kan wegen.

De aorta van deze grootste soort vinvis is zo wijd dat er een kleine hond doorheen zou kunnen lopen. De longen hebben een capaciteit van 5 kuub! En om dit enorme lichaam te voeden, eet deze walvissoort dagelijks tot 3,6 ton krill!

En ondanks hun logge voorkomen zijn het bijzonder behendige zwemmers. Ze kunnen een snelheid behalen van 45 kilometer per uur. Blauwe vinvissen communiceren met elkaar door middel van de bekende walvisgeluiden. Deze zijn behoorlijk luid. Het geluid dat ze voortbrengen kan wel 80dB bereiken, vergelijkbaar met een sportvliegtuigje dat laag overvliegt. Dit geluid is voor andere walvissen te horen over afstanden van meer dan 100 kilometer. Lees meer over de blauwe vinvis.