De beste manier van vervoer door Alaska is natuurlijk afhankelijk van hetgeen je wilt zien. Wanneer je eilanden en de kustlijn wilt verkennen, dan is een boot of floatplane geschikt.

Op het vasteland van Alaska is een huurauto meer geschikt en wanneer je het verre noorden wilt bezoeken kan een vlucht met een bushplane weer handiger zijn.

WAT IS DE BESTE MANIER VAN VERVOER DOOR ALASKA?

Wanneer je per huurauto wilt rondreizen, dan is het toch wel aan te raden een 4X4 te huren, aangezien de gravel roads bij hevige regen soms hier en daar slecht begaanbaar kunnen zijn. Wanneer je jezelf beperkt tot de hoofdwegen die geasfalteerd zijn, dan volstaat natuurlijk een sedan huurauto.

De Inside Passage regio is natuurlijk het best per boot of cruiseschip te bezoeken. Je vaart tussen de vele kleinere en grotere eilanden door en passeert daarbij weelderige regenwouden en imposante gletsjers. Hier zie je veel zeedieren, zoals walvissen, orka’s, zeeleeuwen en zeehonden.

Ook de zuidkust van het ‘mainland’ van Alaska is geweldig mooi. Maak daar bijvoorbeeld per boot een gletsjerexcursie bij het Kenai Peninsula of ga de kustlijn verkennen van het Chugach National Forest.

Op het vasteland van Alaska is de huurauto natuurlijk de aangewezen manier van vervoer. Hoewel er mensen zijn die per camper willen reizen, zijn zij beperkt tot de doorgaande wegen en moeten zij veel mooie natuur links laten liggen, omdat ze eenvoudigweg minder mobiel zijn.

AFGELEGEN REGIO’S

Wanneer je naar de ver afgelegen regio’s van Alaska wilt reizen, dan is de keuze voor vervoer door Alaska natuurlijk anders. Het is handiger om een bushplane te charteren. Wil je bijvoorbeeld helemaal naar de noordkust van Alaska reizen, naar de Beaufortzee, dan is deze bereikbaar per auto, maar dan ben je enkele dagen onderweg. Met een bushplane vlieg je in twee uur naar het verre noorden, terwijl je met de huurauto twee tot drie dagen onderweg bent en echt zelfstandig moet kamperen onderweg.

KLEDING VOOR JE ALASKA REIS

Alaska is een land van extremen. Waarschijnlijk is dat ook de reden van je bezoek aan ‘The Last Frontier’. Snel omslaande weersomstandigheden langs de kust en in de bergen, gletsjers, steenkouder rivieren en beken van smeltwater, het zijn allemaal factoren die je vakantie kunnen bederven mits je niet goed voorbereid op pad gaat.

Goede kleding en uitrusting speelt daarbij een belangrijke rol. En nee, je hoeft géén pikhouweel en survivalpakketten samen te stellen (tenzij je naar de outback gaat), zorg voor een goede standaarduitrusting van stevig schoeisel, kleding waarmee je jezelf in laagjes kan bedekken en het allerbelangrijkst: praat met de locals of ze nog tips hebben als je een specifieke excursie wilt gaan doen. Vertel altijd aan iemand waar je naartoe gaat en wanneer je weer terugkomt!