Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de vele highlights die Amerika’s grootste staat te bieden heeft.

De 9 activiteiten in Alaska die je zeker niet mag missen, hebben we voor je op een rijtje gezet. Met deze must-do’s maak je je vakantie naar Alaska een onvergetelijke ervaring.

9 ACTIVITEITEN IN ALASKA OM NIET TE MISSEN

Bekijk een gletsjer crash door de getijdenstroom

Als je ooit de ultieme kracht van Moeder Natuur wilt ervaren, zorg dan dat je een ijsschots van vijf verdiepingen hoog vanaf een gletsjer de oceaan in ziet donderen. Met een enorm geweld stort het ijs zich de diepte in. Zeker als je nagaat dat een kubieke decimeter ijs een kilo weegt, beeld jezelf dan maar eens in hoeveel ton ijs er van de gletsjer afbreekt.

Flightseeing tour over de Alaska Mountain Range

Vlieg over een uitgestrekt gebied van bergen, gletsjers en kloven…het is een bijna surrealistische ervaring. Terwijl je comfortabel in een vliegtuig of helikopter zit, zie je pieken en ijzige formaties die nog nooit door menselijke voeten zijn betreden onder je door schieten.

De meeste mensen gaan er vanuit dat je echt Mount McKinley (de hoogste berg) moet hebben gezien vanuit de lucht, maar neem van me aan: een flightseeing tour over de Alaska Mountain Range is absoluut de nummer 1 van de activiteiten in Alaska. Een ervaring om nooit te vergeten!

Sta oog in oog met wilde dieren

Een bezoek aan Alaska is niet compleet als je geen wildlife hebt gezien. En wat is er sensationeler dan dat je die wilde dieren van relatief dichtbij hebt gezien. Natuurlijk is een veilige afstand altijd gewenst.

Ga bij voorkeur op pad met een kenner, bijvoorbeeld een gids of local. Die weten waar je het best wildlife kan spotten en hoe je dat op een veilige manier kunt doen. In veel regio’s zijn er wel mogelijkheden om een bear viewing tour te doen.

Ervaar de uitgestrektheid van Alaska

De ‘Alaska Factor’ staat ook wel bekend als de situatie waarbij je urenlang over een landelijke snelweg in Alaska hebt gereden, op de kaart kijkt, en je realiseert dat je maar een minimaal stukje van Alaska hebt gezien. Realiseer je dat zelfs als je een paar honderdduizend hectare per dag verkent, dan heb je na een jaar nog steeds niet heel Alaska gezien. En dit is dus niet alleen een gevoel, het is echt!

Ga picknicken langs een diepblauw gletsjerriviertje

Picknicken in het wild in Alaska is niet verstandig. Beren hebben namelijk een supersterke reuk en komen op de geur van voedsel af. Zorg dus dat je dit doet in een bewoonde omgeving!

Er is iets unieks met de rivieren in Alaska. Sta er maar eens bij stil dat al dat diepblauwe water in dat enkele riviertje allemaal smeltwater is dat afkomstig is van een gletsjer. Aangezien Alaska wel 30 duizend kleinere en grotere rivieren heeft, is er altijd wel een geschikt picknickplekje te vinden.

Zie de Alpenglow onder de middernachtzon

Door de noordelijke ligging zijn de dagen in Alaska lang, heel lang. Met name tijdens de lange zomerdagen is er regelmatig Alpenglow te zien. Alpenglow is een optisch fenomeen, waarbij een rode opgloeiende band wordt waargenomen onder invloed van het zonlicht, dat nog precies van achter de horizon komt.

Soms verwarren mensen Alpenglow met het Noorderlicht, dat tijdens de lichte zomernachten niet of nauwelijks zichtbaar is.

Duik met je neus in de toendra

Soms zit de magie in de details. Wanneer je over de uitgestrekte toendra reist, is het zeker de moeite waard om even te stoppen, de auto te verlaten en even je neus in de vegetatie langs de weg te steken. De begroeiing is verrassend geurig.

Met name tijdens het korte voorjaar, als alle toendragewassen in bloei staan, is er niets zo lekker dan even aan deze plantjes te ruiken. Deze tere plantjes zijn in staat om temperaturen ver onder nul te overleven en het is mooi om je te realiseren dat deze plantjes de veerkracht hebben om dit te overleven.

Zie een walvis boven water uit springen

Jaarlijks trekken duizenden walvissen langs de westkust van het Amerikaanse continent naar de noordelijke wateren van Alaska. Vanuit een aantal kustplaatsjes vertrekken whale watching tours met kleinere en grotere boten de zee op om walvissen te spotten.

Natuurlijk hoopt iedereen op die gouden shot van een walvis die hoog uit het water springt en met geweld het rustige water doorklieft. De majestueuze walvissen zijn natuurlijk Alaska op en top!

Zie het Noorderlicht in Alaska

Hoewel de meeste toeristen tijdens het voorjaar en de zomer naar Alaska zullen reizen, zijn de herfst en de winter ook bijzonder geschikt voor een reis naar Alaska. Hoewel de temperaturen en de begaanbaarheid van de wegen landinwaarts snel dalen en verslechteren, zijn de temperaturen aan de zuidkust van Alaska helemaal niet zo heel slecht.

De noorderlichten lichten het hemelgewelf prachtig op tijdens koude, heldere nachten. Met name tussen september en maart kun je het best hiernaartoe reizen om dit prachtige natuurfenomeen te zien.