Anchorage is de grootste stad van Alaska en is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet de hoofdstad van de staat Alaska, want dat is Juneau.

De kustplaats Anchorage is echter misschien wel de beste startplaats om de staat te gaan verkennen. Met internationale, zeer goede voorzieningen en een gezellig centrum is Anchorage een leuke stad.

ANCHORAGE MUSEUM

Het Anchorage Museum is een groot kunst-, geschiedenis-, etnografisch, ecologisch en wetenschappelijk museum in een modern gebouw in het hart van Anchorage, Alaska. Het museum is toegewijd aan de studie van alles wat maar met Alaska te maken heeft, zoals het land, de volkeren die er leven en geleefd hebben, kunst en geschiedenis.

Het museum beschikt over een permanente collectie over een oppervlakte van 3.700 vierkante meter, met de focus op de geschiedenis van Alaska, kunst uit Noord-Alaska en cultuur. Bezoek de website van het museum.

ALASKA AVIATION HERITAGE MUSEUM

Het Alaska Aviation Museum bevindt zich op de Lake Hood Seaplane Base in Anchorage. Met het museum wordt de luchtvaartarchitectuur van Alaska geëerd door het tentoonstellen van historische vliegtuigen, artefacten en memorabilia. Ook wordt het publieke belang in de luchtvaart en zijn geschiedenis weergegeven.

Het museum heeft meer dan dertig vliegtuigen, een restauratie hangar, vluchtsimulators, twee theaters en een Hall of Fame. Met de tentoongestelde vliegtuigen en informatie wordt ook weergegeven hoe belangrijk de rol is die de luchtvaart binnen Alaska heeft. Met de kleine bushplanes en floatplanes is tegenwoordig elk gebied in Alaska te bereiken. Bezoek de website van het museum.

ALASKA NATIVE HERITAGE CENTER

Het Alaska Native Heritage Center in Anchorage is een museum waar je alles leert over de rijke geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Alaska tot de huidige cultuur. In de Hall of Culture zijn veel traditionele gebruiksvoorwerpen en kleding te zien van de oorspronkelijke bewoners van Alaska.

Naast de doorlopende expositie zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Bezoek de website van het Alaska Native Heritage Center.

KINCAID PARK

Kincaid Park is een groot stadspark dat in het zuidwesten van Anchorage ligt, ingeklemd tussen de internationale luchthaven in het noorden en de Turnagain Arm River in het zuiden. Het park is voornamelijk bebost en in het park komt wildlife voor, zoals elanden, lynxen, beren, vossen, adelaars en uilen. De elanden ziet men bij een bezoek aan het park vrijwel altijd wel.

De heuvels in het park bieden de mooiste uitzichten, zeker bij ondergaande zon, op de Cook Inlet, de baai waaraan Anchorage ligt, op Fire Island met zijn windturbines en op Mount Susitna. Op een heldere dag kun je zelfs Mount McKinley zien liggen, helemaal bij Denali National Park.

ALASKA ZOO

De geschiedenis van de dierentuin is opzienbarend. In 1966 won een kruidenier een prijs: “3.000 dollar of een babyolifant”. Hij koos voor de babyolifant Annabelle en al snel was Annabelle zo’n attractie dat hij een non-profit dierenparkje opzette, waar het publiek kon leren over de dieren die hier leefden. In de loop der jaren kreeg de dierentuin steeds meer dieren gedoneerd en fungeerde het ook als een weeshuis voor wilde inheemse dieren.

Tegenwoordig is de Alaska Zoo een volwaardige dierentuin. Bezoek de website van de Alaska Zoo.

GOOSE LAKE

Goose Lake is een klein meer, vlakbij de University of Alaska Anchorage en ligt aan het Goose Lake Park, dat weer grenst aan het grotere groene gebied in de stad, de Davenport Fields en het Chester Field Greenbelt Park.

Goose Lake is voor de lokale bevolking een geliefde bestemming om tijdens de warme zomerdagen te gaan zwemmen.

4TH AVENUE MARKET PLACE

Met kunst, ambachten en  van lokale artiesten is de 4th Avenue Market Place een bijzonder gezellige plek om op te zoeken. Diverse winkels en kraampjes verkopen leuke snuisterijen, kunstartikelen en lekkernijen. Hier moet je zijn voor een lekkere espresso, brunch of lunch. Er is voor elk wat wils op de 4th Avenue Marketplace, gelegen in het historische deel van downtown Anchorage.