Op een reisbestemming als Alaska is het niet eenvoudig om de absolute highlights van Alaska op te sommen.

Er zijn simpelweg teveel mooie en vooral gevarieerde plekken en bezienswaardigheden te zien. Toch proberen we om de mooiste bucketlistervaringen van Alaska voor je op een rijtje te zetten.

DE ABSOLUTE HIGHLIGHTS VAN ALASKA

Hoewel Alaska immens groot is, zo’n 41 keer Nederland, en er ontzettend veel moois te zien en te doen is, zijn er toch wel een aantal bucketlist ervaringen die je moet hebben gedaan in Alaska.

Ga wildlife spotten

Natuurlijk wil je het liefst een veilige afstand bewaren bij het wilde dieren spotten, maar wat is er geweldiger dan oog in oog met een beer staan. Hoewel je downtown Anchorage ook wel een enkele beer kunt spotten, is de wilde natuur natuurlijk de beste plek om op een bear watching tour te gaan.

Ga bij voorkeur met een gegidste tour. De kans dat je beren ziet is dan groter, aangezien de gids weet waarop hij moet letten. Bovendien is beren spotten in een groep veiliger en samen zie je tenslotte meer.

Maak een flightseeing tour over de Alaska Mountain Range

Maak een onvergetelijke vlucht over de bergen, de gletsjers en enorme kloven van dit kustgebergte. Vanuit de warmte en het comfort van je vliegtuig zie je ijzige pieken en grijze rotsformaties waar nog nooit iemand een stap heeft gezet.

En hoewel sommigen vinden dat je Mount McKinley moet hebben gezien, de Alaska Mountain Range is net zo indrukwekkend.

Zie het gletsjerijs donderend in zee storten

Als je je een heftig onweer kunt herinneren waarvan je onder de indruk was….dit gedonder van Moeder Natuur is vele malen intenser. Stel je eens voor….een gebouw van vijf verdiepingen dat plotseling ineenstort en met donderend geweld in zee stort.

Als je je even voorstelt dat een voetbal van ijs ongeveer vier tot vijf kilo weegt, dan kun je je voorstellen wat voor onnoemelijk gewicht zich in zee stort wanneer er een hele ijswand afbreekt.

Ervaar de ‘Alaska Bliss’

Dat de highlights van Alaska niet alleen uit bezienswaardigheden bestaan, bewijst de ervaring. Wanneer je met je huurauto door het ongerepte landschap van Alaska tourt, een beer langs de kant van de weg ziet met twee kleintjes met op de achtergrond een immense gletsjer, dan staat de tijd even stil. Je voelt je één met de natuur.

Dát is de Alaska Bliss! Dat moment dat de tijd stil lijkt te staan, het gevoel dat alles gewoon zo moet zijn zoals het is. Het gevoel is te vergelijken met een flow, waarbij je in een verhoogde staat van bewustzijn bent en daar optimaal van geniet.

Geniet langs een gletsjerrivier

De rivieren in Alaska hebben iets unieks. Of je gaat raften of gewoon heerlijk op een rots langs de kant gaat zitten dromen, het maakt niet uit. Het is een fascinerend gegeven dat als dat voorbij stromende smeltwater afkomstig is van gletsjers. Elk jaar groeien en slinken de gletsjers weer door neerslag en dooi en al duizenden jaren stroomt dat smeltwater weer door de meer dan 30 duizend gletsjerrivieren die Alaska rijk is.

Ga de outback in…ja, met z’n tweeën!

Juist de afgelegen plekken zorgen dat je echt het Alaska-gevoel krijgt. De lange dagen tijdens de zomerperiode geven je volop de gelegenheid om de wildernis in te trekken.

Trek voor een paar dagen naar het hoge noorden. Tip: vertel altijd iemand waar je naartoe gaat, dan kan er altijd actie worden ondernomen in geval van nood.

Zie het Noorderlicht in Alaska

Hoewel de donkere maanden daarvoor natuurlijk het best geschikt zijn, zijn er maar weinig plekken ter wereld waar je zo weinig lichtvervuiling hebt en zo dicht bij de noordpool bent. Hier heb je prachtige mogelijkheden om het Noorderlicht te zien.

Maak een tocht met de White Pass & Yukon Route Railway

De White Pass & Yukon Route Railway is absoluut een van de highlights van Alaska. Deze iconische treinroute verbindt de kustplaats Skagway met de stad Whitehorse in de Canadese Yukon. Deze route werd gebouwd begin 1900 tijdens de Goldrush.

Sinds 1988 is de route opgeknapt en langs schitterende diepblauwe watervallen, diepe dalen en kolkende rivieren rijd je door adembenemende landschappen.

Bezoek de Permafrost Tunnel in Fox bij Fairbanks

Een groot deel van de bodem in Alaska is permanent bevroren, de permafrost. Wetenschappers hebben de Permafrost tunnel gegraven in deze bevroren bodem om onderzoek te doen voor de mijnbouw.

In deze tunnel zijn zij op oude resten gestuit van wel 30 duizend jaar geleden die door de lage temperaturen natuurlijk bijzonder goed geconserveerd zijn gebleven. Fascinerend om te zien!

Reis per trein door Alaska

Anders dan de White Pass & Yukon Route Railway die natuurlijk naar Canada rijdt, is reizen per trein door Alaska een aparte belevenis. Reis per trein bijvoorbeeld van Anchorage naar Denali National Park. Terwijl je in alle comfort geniet, zie je de prachtigste landschappen aan je voorbijtrekken.