Alaska is een land van extremen wat meestal één van de redenen is voor een bezoek aan ‘The Last Frontier’. Langs de kust en in de gebergten, gletsjers, steenkoude rivieren en beken van smeltwater kunnen de weersomstandigheden enorm snel omslaan die je vakantie flink kunnen bederven zonder goede voorbereiding. Met een goede paklijst voor Alaska weet je zeker dat je goed voorbereid op reis naar Alaska gaat.

Kleding

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede standaarduitrusting met stevige wandelschoenen en kleding die in laagjes over elkaar kunnen. Het is niet nodig om survivalpakketten met pikhouweel samen te stellen, tenzij je de wildernis in gaat. Daarnaast is het ook handig om een korte broek of afritsbroek mee te nemen, want in het binnenland kunnen tijdens de zomer de temperaturen tot wel 30 graden oplopen. Ook een waterdichte regenjas en regenbroek, warme trui, handschoenen, dikke sokken, sjaal en muts zijn noodzakelijk voor een reis naar Alaska.

Het zal niet de eerste keer zijn dat toeristen op de Eerste Hulp of bij een dokter terechtkomen met onderkoeling, ja, ook tijdens de zomermaanden.

KLEDINGADVIES VOOR JE ALASKA REIS

Wanneer je jezelf een beetje hebt ingelezen, zal je waarschijnlijk de term laagjes al ergens hebben gelezen. Dat is de manier hoe je jezelf het best isoleert tegen de kou. Hoewel het soms in de dalen een comfortabele 20 graden zal zijn, kan het hoger in de bergen verrassend kouder zijn, zeker wanneer het regent of er stromend water of een gletsjer in de buurt is. Combineer dat met een beetje wind en onderkoeling ligt op de loer.

Het advies van de locals moet je in dezen nooit in de wind slaan. Zij weten dat met Moeder Natuur niet te spotten valt en weten dat kledingadvies in een noodsituatie het verschil kan maken tussen leven en dood.

Door jezelf in laagjes te kleden en een rugzak mee te nemen, verzeker je jezelf ervan dat je niet snel onderkoeld kan raken. Ga dus altijd goed voorbereid op pad.

De onderste laag

De onderste laag moet bestaan uit lang ondergoed of een ander dun materiaal dat vocht op de huid absorbeert. Op een warme dag kun je ook alleen een katoenen shirt dragen, aangezien dit snel droogt. Neem bij voorkeur een tweede onderlaag mee als reserve.

De isolerende laag

De middelste, isolerende laag kan van lichtgewicht materiaal zijn, zoals een fleecejack of zelfs een wollen trui. Synthetische materialen zijn vaak lichter in gewicht dan wol of katoen, maar hebben ook de neiging af te sluiten, waardoor je sneller gaat transpireren.

De buitenste laag

De buitenste laag is erg belangrijk. Dit is bij voorkeur een ademende water- en winddichte softshell jas (Gore-Tex®) met capuchon. Deze houdt de afkoelende wind buiten en houdt je droog als het regent. Vaak zijn deze dunne handzame jasjes eenvoudig in de buitenste compartimenten van je koffer te pakken.

Zeker wanneer je gaat kajakken of meegaat op een boottocht, draag dan bij voorkeur een snel drogende outdoorbroek met eventueel een lange regenbroek daaroverheen.

Schoenen

Tijdens je Alaska reis zal je de omgeving niet van achter je stuur gaan verkennen. Je zult zeker flink wandelen. Goed schoeisel is van essentieel belang. De ruwe ondergrond vraagt om stevige schoenen. Tenzij je echt elke bergtop wilt bedwingen, moet je zeker zorgen dat een schoen van de B-Klasse op je paklijst voor Alaska staat.

Elektriciteit

In de gehele Verenigde Staten inclusief Alaska is er een wereldstekker nodig voor Europese reizigers en daarbij ook een spanningsomvormer. De stekkers en stopcontacten van type A en B worden hier gebruikt en hebben een netspanning van 120 Volt met een frequentie van 60 Hertz. Zorg dus zeker dat reisstekkers op je paklijst voor Alaska staan.

Overig

Elektronica Verzorgingsartikelen Documenten Reisartikelen
Camera / GoPro

Telefoon / laptop

Opladers / accu’s

Geheugenkaarten

Oordopjes

Koptelefoon

Wereldstekker

Powerbank

Zaklamp

Horloge

Ipod

Tandenborstel

Tandpasta

Shampoo

Make up

Haarborstel

Handdoek

Deodorant

EHBO set

Nagelschaartje

Condooms

Medicijnen

Paracetamol

Contactlenzen / bril

Föhn

Parfum

Spiegeltje

Inlegkruisjes

Scheerartikelen

Lippenbalsem met UV-filter

Paspoort + kopie

Ticket

ESTA formulier

Zorgpas

Kopie verzekeringspolis

Creditcard

Pinpas

Contant geld (evt.)

Rijbewijs

ID kaart

Kleine rugzak

Backpack

Toilettas

Compressiezak

Heuptas / money belt

Offline kaart downloaden

Leesvoer

Pen

Hoed

Reisnaaiset

Zonnebril

Uitschuifbare wandelstok (evt.)