De Weddell zee maakt deel uit van de Antarctische of Zuidelijke Oceaan en ligt ten oosten van het Antarctisch Schiereiland. De zee wordt in het zuiden begrensd door het vasteland en in het oosten door de kusten van Coatsland.
Het meest oostelijke punt langs de Weddellzee is Cape Norvegia aan Princess Martha Coast, Queen Maud Land. Ten oosten van Kaap Norvegia ligt de Koning Haakon VII Zee. Wanneer je op kaart kijkt zie wat een enorm gebied de Weddellzee beslaat. Toch is een groot deel van de zuidelijke zee bedekt met een permanent, massief ijsplateau, het Filchner-Ronne ijsplateau.
Op het breedste punt is de Weddellzee ongeveer 2.000 kilometer breed. Daarnaast beslaat de zee in totaal een oppervlakte van ongeveer 2,8 miljoen vierkante kilometer.
De zuidelijke zee, ook wel Antarctische of Zuidelijke Oceaan is het thuisfront voor tal van mariene dieren en waar ook veel Zuidpoolcruises een bezoek aan brengen.
Gyre, ringvormige zeestroming in de Weddellzee
De Weddellzee staat in het noorden in contact met het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan. Dit is de plek waar een gyre is waar te nemen. Een gyre is een drifstroom, die voornamelijk door de wind wordt aangedreven en dus nauw is verbonden met de isobaren in een regio. Daardoor ontstaat een ringvormige zeestroming die bestaat tussen de grotere zeestromen.
Verspreid over de wereld zijn er een aantal gyren. In deze cirkelvormige zeestromen hoopt zich afval op, ofwel de ‘plasticsoep’. Ook ten noorden van de Weddellzee is dit waarneembaar, maar minder dan bijvoorbeeld bij de aanzienlijk grotere stromingen in de Stille Oceaan, waar veel grotere gyren zijn.