De flora en fauna in Zuid-Afrika is zeer uniek door de grote klimaatverschillen in het land. Zuid-Afrika is natuurlijk de place to be voor dierenliefhebbers en staat met name bekend om het spotten van de Big Five. Maar er zijn ook diverse vogelsoorten, reptielen en zeezoogdieren.

Naast het rijke dierenleven vertellen we je hier ook meer over de afwisselende plantengroei van Zuid-Afrika. Door de diverse klimaten en bijbehorende temperaturen en neerslag is de vegetatie erg uiteenlopend. Ook de diversiteit van hoogte en bodemgesteldheid speelt hierin een rol.

Flora

De nationale bloem is de (reuzen)protea. Maar ook verschillende bekende plantensoorten komen uit Zuid-Afrika, waaronder de vuurpijl, gladiool, fresia en geranium. De fijnbosstreek en het Kaapse Plantenrijk in het zuidwesten van Zuid-Afrika is wat de plantenwereld betreft de meest bijzondere streek. Hier kun je diverse unieke plantsoorten tegenkomen die je nergens anders ter wereld ziet. Niet voor niets draagt dit gebied met trots de titel ‘Florarijk’, waarvan er in totaal zes op deze aardbol te vinden zijn. Dit gebied is door de oceanen, woestijnen en bergen geïsoleerd van de rest van het continent. De overige delen van Zuid-Afrika zijn grotendeels begroeid met graslanden, savannen, steppen en woestijnen. Slechts een half procent van het landoppervlak bestaat uit bos. Terwijl er toch ruim 1000 verschillende boomsoorten op Zuid-Afrika leven. Het grootste bosgebied ligt rondom Knysna in het zuiden. Hier ligt het altijd-groene loofbos met onder andere Podocarpus-soorten tot 50 meter hoog, Olea laurifolia en de Kaapse beuk.  In het oostelijke deel is het een stuk tropischer en vind je dan ook diverse palmsoorten. De meest bekende Afrikaanse boom, de baobab / apenbroodboom vind je in het noorden terug.

Fauna

Het wildlife van Zuid-Afrika is het meest toegankelijk van heel Afrika. Waar veel reizigers natuurlijk naar uitkijken bij een bezoek aan Zuid-Afrika, is het zien van de befaamde Big Five: de leeuw, de neushoorn, de luipaard, de buffel en de olifant.

Totaal komen er circa 390 soorten zoogdieren voor in Zuid-Afrika. Denk daarbij aan giraffes, diverse aapsoorten, nijlpaarden, zebra’s, gnoe en cheeta’s.

De Springbok, blesbok (met de ondersoort bontebok), witstaartgnoe, reebokantilope, bergzebra, stokstaartje, zwartvoetkat e.a. komen uitsluitend in Zuidelijk Afrika voor.

De beste tijd om wildlife te zien is tijdens de Zuid-Afrikaanse winter (juni – september). Dan is het minder heet en is de vegetatie kaler.

De vogelwereld is nog rijker dan die van de zoogdieren en omvat circa 870 verschillende soorten. Een groot deel hiervan bestaat uit trekvogels die in Zuid-Afrika overwinteren (waaronder de ooievaar en boerenzwaluw). De opvallendste vogelgroepen zijn de Kaapse of zwartvoetpinguïn, struisvogel, hoenderachtigen (parelhoenders en frankolijnen), paradijskraanvogel, neushoornvogels en wevervogels. De soms massaal optredende flamingo’s broeden gewoonlijk niet in Zuid-Afrika.

Qua zeedieren kun je op zoek naar bijvoorbeeld zeehonden, witte haaien, tijgerhaaien, walvissen en dolfijnen.

Wildlife Spotten

Tijdens een bezoek aan de nationale parken kun je in sommige parken met je eigen auto zelfstandig op pad maar we raden je aan om deel te nemen aan een georganiseerde game drive, eventueel in een privé reservaat. Game drives worden gedaan in aangepaste safariauto’s of jeeps met open dak. Door deel te nemen aan een game drive kun je zelf optimaal genieten, je hoeft immers niet op de weg en de tijd te letten, je zit hoger en je ziet meer en de lokale gids (ranger) weet waar de dieren vaak voorkomen.