• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna Zuid-Afrika

Natuur en wildlife in Zuid-Afrika
|

De flora en fauna in Zuid-Afrika is zeer uniek door de grote klimaatverschillen in het land. Zuid-Afrika is natuurlijk de place to be voor dierenliefhebbers en staat met name bekend om het spotten van de Big Five. Maar er zijn ook diverse vogelsoorten, reptielen en zeezoogdieren.

Naast het rijke dierenleven vertellen we je hier ook meer over de afwisselende plantengroei van Zuid-Afrika. Door de diverse klimaten en bijbehorende temperaturen en neerslag is de vegetatie erg uiteenlopend. Ook de diversiteit van hoogte en bodemgesteldheid speelt hierin een rol.

 

Flora

De nationale bloem is de (reuzen)protea. Maar ook verschillende bekende plantensoorten komen uit Zuid-Afrika, waaronder de vuurpijl, gladiool, fresia en geranium. De fijnbosstreek en het Kaapse Plantenrijk in het zuidwesten van Zuid-Afrika is wat de plantenwereld betreft de meest bijzondere streek. Hier kun je diverse unieke plantsoorten tegenkomen die je nergens anders ter wereld ziet. Niet voor niets draagt dit gebied met trots de titel ‘Florarijk’, waarvan er in totaal zes op deze aardbol te vinden zijn. Dit gebied is door de oceanen, woestijnen en bergen geïsoleerd van de rest van het continent. De overige delen van Zuid-Afrika zijn grotendeels begroeid met graslanden, savannen, steppen en woestijnen. Slechts een half procent van het landoppervlak bestaat uit bos. Terwijl er toch ruim 1000 verschillende boomsoorten op Zuid-Afrika leven. Het grootste bosgebied ligt rondom Knysna in het zuiden. Hier ligt het altijd-groene loofbos met onder andere Podocarpus-soorten tot 50 meter hoog, Olea laurifolia en de Kaapse beuk.  In het oostelijke deel is het een stuk tropischer en vind je dan ook diverse palmsoorten. De meest bekende Afrikaanse boom, de baobab / apenbroodboom vind je in het noorden terug.

 

Fauna

Het wildlife van Zuid-Afrika is het meest toegankelijk van heel Afrika. Waar veel reizigers natuurlijk naar uitkijken bij een bezoek aan Zuid-Afrika, is het zien van de befaamde Big Five: de leeuw, de neushoorn, de luipaard, de buffel en de olifant.

 

Totaal komen er circa 390 soorten zoogdieren voor in Zuid-Afrika. Denk daarbij aan giraffes, diverse aapsoorten, nijlpaarden, zebra’s, gnoe en cheeta’s.

De Springbok, blesbok (met de ondersoort bontebok), witstaartgnoe, reebokantilope, bergzebra, stokstaartje, zwartvoetkat e.a. komen uitsluitend in Zuidelijk Afrika voor.

De beste tijd om wildlife te zien is tijdens de Zuid-Afrikaanse winter (juni – september). Dan is het minder heet en is de vegetatie kaler.

 

De vogelwereld is nog rijker dan die van de zoogdieren en omvat circa 870 verschillende soorten. Een groot deel hiervan bestaat uit trekvogels die in Zuid-Afrika overwinteren (waaronder de ooievaar en boerenzwaluw). De opvallendste vogelgroepen zijn de Kaapse of zwartvoetpinguïn, struisvogel, hoenderachtigen (parelhoenders en frankolijnen), paradijskraanvogel, neushoornvogels en wevervogels. De soms massaal optredende flamingo’s broeden gewoonlijk niet in Zuid-Afrika.

Qua zeedieren kun je op zoek naar bijvoorbeeld zeehonden, witte haaien, tijgerhaaien, walvissen en dolfijnen.

 

Wildlife Spotten

Tijdens een bezoek aan de nationale parken kun je in sommige parken met je eigen auto zelfstandig op pad maar we raden je aan om deel te nemen aan een georganiseerde game drive, eventueel in een privé reservaat. Game drives worden gedaan in aangepaste safariauto’s of jeeps met open dak. Door deel te nemen aan een game drive kun je zelf optimaal genieten, je hoeft immers niet op de weg en de tijd te letten, je zit hoger en je ziet meer en de lokale gids (ranger) weet waar de dieren vaak voorkomen.

Zuid-Afrikareizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Addo Elephant National Park
Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park
Tegenwoordig herbergt het Addo Elephant National Park meer dan 350 olifanten, 280 buffels en vele andere diersoorten. Daarnaast zijn er vele buitenactiviteiten mogelijk in het park zoals paardrijden, begeleide wandelingen, wandelpaden en safari’s.
Nationale parken, Kruger
Zuid-Afrika
De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika
Maar ook de mooie nationale parken zijn erg divers qua natuur. Een grote variëteit aan flora en fauna vind je bijvoorbeeld in het Pilanesberg National Park terwijl je in het Addo Elephant National Park veelal olifanten kunt bewonderen. Zo zijn de nationale parken een absoluut hoogtepunt voor een vakantie Zuid-Afrika.
Leeuw, Kruger Park
Zuid-Afrika
Leeuw, de koning der dieren
Meestal wordt de jacht op een prooi ’s avonds pas geopend waarbij leeuwinnen het vaakst jagen. Zo bestaan hun prooien vooral uit zebra’s, antilopen en herten die ze sluipend benaderen. Je herkent de leeuwinnen doordat ze geen manen hebben in tegendeel tot de mannelijke leeuwen.
Kruger National Park
Zuid-Afrika
Kruger National Park
Naast de Big Five heb je tijdens een vakantie Zuid-Afrika in het Kruger Park kans om giraffes, cheeta’s, zebra’s, zwijnen en hyena’s te spotten. Ga op safari in het Kruger National Park op eigen gelegenheid met een 4×4 of met een ranger en ontdek de prachtige Zuid-Afrikaanse natuur! Kijk je ogen uit over de adembenemende eindeloze vlaktes en de archeologische vondstplaatsen.
Knysna
Zuid-Afrika
Knysna
De geweldige ligging, omringd door een felblauwe lagune en uitgestrekt oerbos maakt het één van de mooiste plekken langs de Tuinroute. Bovendien is Knysna de belangrijkste oesterproducent van heel Zuid-Afrika waardoor je overal oesters kan proeven.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Elvira Westerveld Specialisme: Verenigde Staten / Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Zuid-Afrika ervaar je de unieke Afrikaanse natuur van wijde vlaktes, bergen, heuvels en het Afrikaanse platteland. De diversiteit biedt ruimte om de Zuid-Afrikaanse sfeer te proeven op verschillende manieren. Bovendien heb je kans om de beroemde Big Five te spotten!
Het weer en klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen gematigd, maar er zijn ook gebieden waar andere klimaten voorkomen. De gemiddelde dagtemperatuur komt in Zuid-Afrika maar zelden onder de twintig graden en ligt in de zomerperiode zelfs vaak boven de dertig graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Zuid-Afrika
De beste reistijd voor Zuid-Afrika is geheel afhankelijk van je wensen. Over het algemeen is Zuid-Afrika het hele jaar door te bezoeken, ieder seizoen heeft zo weer zijn eigen charme. Lees hier meer over de beste reistijd
De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand, aangeduid als ZAR of R. Lees hier meer over de munteenheid van Zuid-Afrika
De benodigde reisdocumenten voor Zuid-Afrika bestaan uit een paspoort dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Je mag daarmee als toerist maximaal 90 dagen in het land verblijven, dan is er ook geen visum nodig voor iemand met de Nederlandse nationaliteit. Lees hier meer over reisdocumenten in Zuid-Afrika
Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. Tijdens de wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge