Door de weergaloze jachtkunsten staat de leeuw bekend als koning der dieren. Leeuwen zijn de grootste roofdieren in Afrika en leven het liefst in een groep die bestaat uit zo’n 5 vrouwtjes, één a twee mannetjes en de welpen. Bovendien zijn leeuwen zowel dag- als nachtdieren, ondanks dat ze overdag niet echt actief zijn.

 

Meestal wordt de jacht op een prooi ’s avonds pas geopend waarbij leeuwinnen het vaakst jagen. Zo bestaan hun prooien vooral uit zebra’s, antilopen en herten die ze sluipend benaderen. Je herkent de leeuwinnen doordat ze geen manen hebben in tegendeel tot de mannelijke leeuwen.

Leefgebied

Ooit kwamen leeuwen overal voor in Zuid-Afrika, dit is echter sterk afgenomen. Tegenwoordig vind je de leeuw alleen in beschermde parken en wildreservaten en dan met name in het Kruger Park. Zo leeft de grootste populatie leeuwen in het Kruger National Park in Zuid-Afrika ondanks dat het aantal leeuwen steeds kleiner wordt door stropers en trofee jagers. Naast het Kruger Park komen leeuwen ook voor in de omliggende Private Game Reserves en boerderijen grenzend aan het park. Bovendien komen leeuwen van nature voor in het Kgalagadi Transfrontier Park en in KwaZulu-Natal parken zoals het Hluhluwe-Imfolozi. En dat niet alleen, ze zijn namelijk ook opnieuw geïntroduceerd in het Addo Elephant National Park, in een aantal provinciale parken en reservaten en in privé-wildreservaten in Zuid-Afrika.