Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en evenementen maar ook lokale festivals in Zuid-Afrika? Bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen en evenementen.

Feestdagen en evenementen

1 januari – Nieuwjaarsdag

21 maart – Dag van de mensenrechten
Ter nagedachtenis aan het bloedbad op 21 maart 1960 in Sharpeville wordt jaarlijks de dag van de mensenrechten gevierd op 21 maart. Het bloedbad was het gevolg van een protest tegen het apartheidsregime en is daarmee een van de grootste drama’s van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.

30 maart – Goede Vrijdag

5 & 6 april – Pasen
2e paasdag wordt in Zuid-Afrika ook wel Family Day genoemd.

27 april – Freedom Day
Een typische Zuid-Afrikaanse feestdag. De herdenking van de eerste vrije democratische verkiezingen op 27 april 1994, waar iedereen in Zuid-Afrika, ongeacht huidskleur, de vrijheid had om te mogen stemmen. Vandaar de nadruk op vrijheid gedurende deze dag. Deze dag in 1994 werd Nelson Mandela verkozen als eerste democratische president.

1 mei – Dag van de arbeid
Officiële vrije dag. Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

16 juni – Jongerendag
Herdenking van de Soweto Uprisings uit 1976, waar op 16 juni dat jaar duizenden studenten in Soweto de straat op gingen om te demonstreren tegen apartheid en invoering van het Afrikaans als voertaal op zwarte scholen. Dit eindigde in een massale en drie dagen durende schietpartij. Officiële cijfers verkondigen dat er 23 mensen zijn overleden, het werkelijke aantal wordt echter veel hoger geschat, rond de 500 mensen. Het beeld van het dode 13-jarige zwarte jongetje Hector Pieterson, die wordt weggedragen door zijn zus en een vriend, gingen de hele wereld over.

18 juli – Nelson Mandela Dag
Op de geboortedag van Nelson Mandela worden wereldwijd mensen opgeroepen zich 67 minuten belangeloos in te zetten voor anderen. Zo was dit bedoeld om Mandela’s werk te eren en de wereld te verbeteren.

9 augustus – Nationale Vrouwendag
Herdenking van twintigduizend vrouwen op 9 augustus 1956 in Pretoria protesteerden tegen de pasjeswet. (Elke zwarte Zuid-Afrikaan moest volgens de Population Registration Act altijd een pasje bij zich hebben, waarop stond aangegeven waar diegene woonde en in welke gebieden diegene mocht werken.) Echter wilden de vrouwen tijdens het protest een petitie met 100.000 handtekeningen aan de bevoegde minister overhandigen, maar die gaf niet thuis.

24 september – Dag van cultureel erfgoed (Heritage day)
Viering van het rijke erfgoed en de diversiteit aan culturen, gebruiken, tradities en talen van Zuid-Afrika.

16 december – Dag van de verzoening (Day of reconciliation)
Viering van de gebeurtenis tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838. De Zulu’s werden door de boeren teruggedreven.

25 & 26 december – Kerstmis

31 december – Oudejaarsavond

Festivals

Afrikaburn

Het bekende Amerikaanse festival Burning Man in het klein ervaren? Dat kan bij Afrikaburn in Tankwa waar alles draait om ‘back to basic’. Bovendien is het festival geheel eco-bewust en er is geen geld. Tijdens het festival ruilen en eten ze voornamelijk. Zo begon het festival ooit met 1000 bezoekers en is het inmiddels uitgegroeid naar een 6-daags festival voor ruim 7000 bezoekers. Al met al wordt alles in brand gestoken wanneer het festival is afgelopen, vandaar ook de naam Afrikaburn.

Rocking the Daisies

Rocking the Daisies is één van de bekendste festivals in Kaapstad. Dans tussen de madeliefjes en geniet van muziek, comedy en lekker eten. Dit 3-daagse festival is naast een feest ook eco-vriendelijk. Ze proberen festivalgangers bewust te maken van de natuur.

Back to the City Festival

In Johannesburg kun je de grootste hiphop bijeenkomst bijwonen. Al bijna 15 jaar kun je je hier wanen tussen de locals en dansen tot je niet meer kunt. Bovendien zijn er diverse optredens en shows bij te wonen.

International Jazz Festival

Ontdek in Kaapstad het jaarlijkse Jazz Festival. Er treden verschillende Jazz-helden op, voor de liefhebbers echt een bezoek waard!

Calitzdorp Port and Wine Festival
Calitzdorp is een klein stadje in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap en dit is dé Port hoofdstad. Bezoek het bekende wijn en lifestyle festival. Daarnaast kun je genieten van culinaire hoogstandjes, port en wijn proeverijen, muziek en nog veel meer.

Zulu festivals
Gedurende het jaar zijn er festivals waarmee de rijke cultuur van de Zulu’s wordt gevierd. Volgens traditie is er dan veel zang en dans. Bekende festivals:

– King Shaka Day Festival: iedere laatste zaterdag van de maand.
– Reed Dance: de zaterdag voor King Shaka Day Festival. De Reed Dance is een traditie voor jonge Zulu-meisjes. Vroeger zocht de koning op dit feest een nieuwe bruid uit.
– Shembe festival: oktober, de viering van de onofficiële religie shembe, een combinatie van Zulu en het christendom.

Daarnaast zijn er nog een aantal feesten zoals:

– Cape Town New Year Karnival in Kaapstad is een kleurrijke optocht met veel muziek en dans. Naast de kleurrijke optocht is er ook een hossende menigte en veel muziek. Zo lijkt het net Carnaval, alleen dan met Nieuwjaar.

– Kavadi Festival in Durban, dat zowel in februari als in april plaatsvindt ter ere van de Hindoe God Muruga.