Er is een breed scala aan accommodatietypes te vinden in Japan. Zowel in Japanse als westerse stijlen zijn er accommodaties beschikbaar. Zo zijn er verschillende hotels: van capsule tot kamers in Hello Kitty-stijl en een tempelovernachting of een traditionele Japanse overnachting in een ryokan.

In een traditionele ryokan beleef je de ultieme Japanse overnachting. Je wordt voorzien van  traditionele Japanse kleding krijgt, de yukata, en slaapt op dunne, zeer comfortabele matrassen, genaamd een futon. Je geniet uiteraard van de heerlijke Japanse keuken die word geserveerd op je kamer. Ontbijt en diner is dan ook inbegrepen. Een verblijf in een ryokan is dan ook zeer zeker aan te raden tijdens een vakantie Japan!

Goed om te weten: houd er rekening mee dat medewerkers in hotels niet altijd Engels spreken. Het is daarom handig om van te voren de hotels te boeken. Over het algemeen zijn de accommodaties in Japan van een hoge kwaliteitsstandaard. Hierdoor zijn 1 of 2-sterren hotels erg schoon en comfortabel.

Ryokan

Ryokan zijn traditionele herbergen met mooie kamers in Japanse stijl die vooral te vinden zijn in hot spring resorts. Het is een erg bijzondere beleving en kan enigszins vergeleken worden met een kuuroord. Bij aankomst kleed je je om in de traditionele Japanse kleding. Vervolgens ga je in bad en krijg je traditionele Japanse gerechten geserveerd op je kamer aan een lage tafel. Je slaapt op dunne, comfortabele matrassen (tatami) op de vloer.

Er zijn diverse soorten ryokan, van kleine door familie gerunde ryokan met een paar kamers. Maar ook hotelachtige faciliteiten met honderden kamers. Omdat de prijzen tussen de 15.000 en 25.000 Yen per persoon per nacht liggen is het wel te duur om iedere nacht te verblijven. Desalniettemin moet je er zeker één nacht verbleven hebben. Een ontzettend bijzondere ervaring om het échte Japan te ontdekken!

Minshuku

Minshuku is een door een familie beheerde bed & breakfast in Japanse stijl. Deze accommodatie geeft bezoekers de gelegenheid om lokale families te ontmoeten. En de traditionele Japanse levensstijl te ervaren. Vaak bevinden de Minshuku zich rond toeristische gebieden zoals warmwaterbronnen, skigebieden en in de bergen. Maar ook in kleinere landelijke steden en dorpen en aan de zee kan je in een Minshuku overnachten.

Populaire plekken om in een Minshuku te overnachten zijn rond Shirakawa-go en Gokayama. Hier kunnen reizigers verblijven in historische traditionele boerderijen. De prijzen voor een overnachting in een Minshuku liggen tussen de 5.000 en 10.000 Yen per persoon per nacht. Dit is vaak inclusief een huiselijk diner en ontbijt. De kamers in een Minshuku zijn vaak eenvoudig en hebben soms geen sloten op de kamerdeuren.

Tempelverblijf (Shukubo)

Een unieke reiservaring in Japan is een overnachting in een boeddhistische tempel. Ook wel shukubo, wat letterlijk “slapen met de monniken’” betekent. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om het dagelijkse leven van Japanse monniken te ontdekken. Hierbij zijn vegetarisch koken (shojin ryori) en traditionele ochtendrituelen inbegrepen. Eén van de beste plekken om een tempelovernachting te beleven is bij de heilige berg Koya-san.