Stellenbosch is het hart van de wijnbouw in de West Kaap provincie van Zuid-Afrika waar tevens de wijnroute begint. Naast dat je er prachtige wijngaarden vindt en er mooie wijnen kunt proeven, is het stadje zelf ook leuk om te bezoeken.

Het is net een openluchtmuseum met een rijke geschiedenis dat ook wel eikendorp genoemd word. De oude eikenbomen vind je door heel de stad, net als de oude gebouwen met leuke details. Bezoek de Dorpstraat, de Moederkerk en de musea van Stellenbosch voor of nadat je langs de wijnroute gereden hebt.

Dorpstraat

De oude straatjes in Stellenbosch zijn ontzettend mooi om te aanschouwen met prachtige details. Met name de Dorpstraat is de moeite waard en tevens een officieel nationaal monument. Je vindt er oude gebouwen in talloze stijlen, van Victoriaans en Gregoriaans tot Kaap-Hollands. Daarnaast kun je in een van de best bewaarde oude gebouwen winkels, hotels, restaurants en ateliers vinden.

Oom Samie se Winkel

In de Dorpstraat vind je de Oom Samie se Winkel, een winkel waar je kunt zie hoe mensen 200 jaar geleden winkelden. Deze winkel bestaat dan ook al meer dan 2 eeuwen en is door de jaren heen nooit aangepast. Zo is zowel het interieur als exterieur nog altijd in de oorspronkelijke staat. Je kunt er winkelen voor wijnen, fruitsoorten, kleding maar ook antieke gebruiksvoorwerpen.

Moederkerk

De Moederkerk is het symbool van de stad Stellenbosch ondanks dat het niet meer in originele staat is. Zo was de oorspronkelijke Moederkerk afgebrand in 1710, waarna het meer dan 10 jaar duurde om de kerk weer te herbouwen. Vervolgens werd er in 1814 een stuk bijgebouwd en een halve eeuw erna werd de kerk gemaakt zoals het nu is. Degene die het ontwerp van de in Neogotische stijl gemaakte Moederkerk heeft gerealiseerd is Carl Otto Hagar, een kunstenaar uit Duitsland.