• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Nationale Parken van Noorwegen

Het land telt 47 nationale parken, waarvan 7 op Spitsbergen
|

In totaal zijn er 47 nationale parken in Noorwegen, daarnaast telt het land zo’n 3.000 beschermde natuurgebieden. De nationale parken zorgen voor het behoudt van de verschillende flora en fauna in Noorwegen. Zeven van de 47 nationale parken in het land bevinden zich in Spitsbergen, wat bij Noorwegen hoort.

Ben je op reis in Noorwegen dan is een bezoek aan een van de nationale parken altijd mogelijk. De nationale parken liggen namelijk verspreid over het gehele land. Zo’n 85% van de nationale parken in Noorwegen bestaan uit bergen. Denk hierbij aan hoogvlaktes tot hoge bergtoppen, schitterende gletsjers en ravijnen. Vier nationale parken in het land bestaan uit mariene wateren, dit betekent dat 98% van deze beschermde gebieden onder water ligt. Hieronder worden een aantal van de nationale parken beschreven.

Jostedalsbreen nationaal park

Het Jostedalsbreen nationaal park wordt voor bijna de helft bedekt door de grootste gletsjer van het vasteland van Europa, de Jostedalsbreengletsjer. In het nationale park kom je een verscheidenheid aan natuur tegen. De natuur varieert van valleien met weelderige vegetatie tot kale bergen en gletsjerlandschappen. Wanneer je een korte wandeling door het park maakt, kom je deze verschillende natuur tegen.

Rodane nationaal park

In 1962 kreeg dit nationale park als eerste een beschermde status en daarmee is het Rodane nationaal park het eerste nationale park van Noorwegen. Het Rodane nationaal park is gelegen tussen de Gudbrandsdalen en Atndalen valleien. En strekt zich uit van Dovre in het noorden tot aan Ringebu in het zuiden. In het nationale park leeft de laatste wilde rendierpopulatie en heeft een verscheidenheid aan natuur te bieden, zoals bos, heuvels en bergtoppen. Je kunt verschillende wandelingen in het park maken. Dit kunnen dagtochten zijn, maar het is ook mogelijk om meerdaagse bergwandelingen te maken in het Rodane nationaal park.

 

 

Raet nationaal park

In 2016 werd het Raet nationaal park geopend. Het was het eerste nationale park in de regio. Het is een maritiem park en omvat een aantal eilanden en kustgebieden. Het Raet nationaal park ligt deels onderwater en deels op het land. De ligging van het nationale park is in zuidoost Noorwegen en strekt zich uit van Hasseltangen in Grumstad tot Lyngør in Tvedestrand. De natuur in het Raet nationaal park wordt gekenmerkt door lange kiezelstranden, heuvels, gletsjers en rotsen.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationaal park

Het Dovrefjell-Sunndalsfjella nationaal park heeft een vrij gevarieerde landschap. In het noordwesten van het park kom je een alpiene landschap met watervallen tegen, terwijl je in het oosten van het park meer ronde bergen en een droog klimaat tegenkomt. Ook leven er verschillende dieren in het park, zoals poolvossen, wilde rendieren, veelvraat, steenarenden en raven. En de enige Noorse populatie muskusossen leeft op Dovrefjell.

Jotunheimen nationaal park

Het Jotunheimen nationaal park ligt midden in Zuid-Noorwegen, op zo’n 4 á 5 uur rijden van Oslo, Bergen of Trondheim. Het park staat bekend om de hoge bergen, gletsjers en diepe meren. In het Jotunheimen nationaal park zijn meer dan 200 bergtoppen die boven de 2000 meter uitstijgen. De drie hoogste bergtoppen zijn: Galdhøppiggen (2469m) Glittertind (2465m) en Store Skagastølstind (2405m). In het westelijke deel van het park vind je het alpenlandschap in het gebied van Årdal en Luster. Rijd zeker over de schilderachtige toeristische route die tussen Luster en Lom loopt. Je ziet onder andere op deze route de indrukwekkende bergtop van de Store Skagastølstind, maar ook andere bergtoppen van dichtbij. Het Jotumheimen nationaal park behoort tot een van de meest populaire wandelgebieden van Noorwegen.

 

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: Noorwegen / Zweden / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge