In totaal zijn er 47 nationale parken in Noorwegen, daarnaast telt het land zo’n 3.000 beschermde natuurgebieden. De nationale parken zorgen voor het behoudt van de verschillende flora en fauna in Noorwegen. Zeven van de 47 nationale parken in het land bevinden zich in Spitsbergen, wat bij Noorwegen hoort.

Ben je op reis in Noorwegen dan is een bezoek aan een van de nationale parken altijd mogelijk. De nationale parken liggen namelijk verspreid over het gehele land. Zo’n 85% van de nationale parken in Noorwegen bestaan uit bergen. Denk hierbij aan hoogvlaktes tot hoge bergtoppen, schitterende gletsjers en ravijnen. Vier nationale parken in het land bestaan uit mariene wateren, dit betekent dat 98% van deze beschermde gebieden onder water ligt. Hieronder worden een aantal van de nationale parken beschreven.

Jostedalsbreen nationaal park

Het Jostedalsbreen nationaal park wordt voor bijna de helft bedekt door de grootste gletsjer van het vasteland van Europa, de Jostedalsbreengletsjer. In het nationale park kom je een verscheidenheid aan natuur tegen. De natuur varieert van valleien met weelderige vegetatie tot kale bergen en gletsjerlandschappen. Wanneer je een korte wandeling door het park maakt, kom je deze verschillende natuur tegen.

Rodane nationaal park

In 1962 kreeg dit nationale park als eerste een beschermde status en daarmee is het Rodane nationaal park het eerste nationale park van Noorwegen. Het Rodane nationaal park is gelegen tussen de Gudbrandsdalen en Atndalen valleien. En strekt zich uit van Dovre in het noorden tot aan Ringebu in het zuiden. In het nationale park leeft de laatste wilde rendierpopulatie en heeft een verscheidenheid aan natuur te bieden, zoals bos, heuvels en bergtoppen. Je kunt verschillende wandelingen in het park maken. Dit kunnen dagtochten zijn, maar het is ook mogelijk om meerdaagse bergwandelingen te maken in het Rodane nationaal park.