• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De Flåm-Spoorlijn

Behoort tot de mooiste spoorlijnen ter wereld
|

De Flåm-spoorlijn wordt beschreven als een van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Het is dan ook een belangrijke toeristische attractie in Noorwegen. De Flåm-spoorlijn loopt tussen het Aurlandsfjord, een uitloop van het grote Sognefjord, tot het treinstation in Myrdal, wat hoog in de bergen ligt.

De werkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijnen begon in 1923. De voltooiing van de Flåm-spoorlijn was in 1940. De aanleg van de spoorlijn heeft dus bijna 20 jaar geduurd. Het hoogteverschil is maar liefst 865 meter van het station in Flåm aan het Aurlandsfjord naar Myrdal, wat op 867 meter boven zeeniveau ligt.

 

De trein gaat door 20 verschillende tunnels. 18 van deze tunnels zijn met hand gebouwd. Een van de tunnels maakt een bocht van 180 graden en biedt een schitterend uitzicht over de Flåmsdalen-vallei.

Het gehele jaar genieten van het uitzicht

In eerste instantie werd de spoorbaan vaak door toeristen alleen in de zomer bezocht. Maar De Flåm-spoorlijn is het gehele jaar mooi. In de winter rijdt de trein door de sneeuwvlaktes. In de herfst kan je genieten van de mooie rood en gele kleuren van de bomen. De watervallen zullen in het voorjaar het meeste water produceren, doordat de sneeuw op de toppen begint te smelten.

 

Natuur onderweg

De trein rijdt door de schitterende Flåmsdalen vallei. Kijk onderweg je ogen uit naar de steile berghellingen, de rivieren, enorme watervallen en de steile Myrdalsberget. Onderweg kom je langs drie verschillende watervallen, de Brekkefossen, de Rjoandefossen en de Kjosfossen. Bij de Kjosfossen zal de trein even stil gaan staan en heb je mogelijkheid om uit de trein te gaan en de waterval van iets dichterbij te gaan bekijken.

In de zomerperiode kan het zomaar zijn dat er een mysterieuze vrouw met lang haar en een rode jurk uit het bos tevoorschijn komt en begint te dansen op een Noors lied. Dit is Huldra, een bosgeest uit de Noorse mythologie. Volgens de verhalen lokt ze mannen het bos in om ze te verleiden. Huldra verschijnt tijdens verschillende vertrekken in de zomerperiode.

Kjosfossen, Noorwegen
Kjosfossen

Flåm Railway Museum

In het oude stations gebouw in Flåm bevindt zich het Flåm Railway Museum. In dit museum is een tentoonstelling die je meer informatie geeft over de spoorlijn. De toegang tot het museum is gratis.

Leuke feitjes over de Flåm-spoorlijn

  • De Flåm-spoorlijn is 20 km lang
  • Het heeft zo’n 20 jaar geduurd om te bouwen
  • De aanleg van de spoorlijn heeft NOK 20 miljoen gekost
  • De bouw van de Nåli-tunnel, gelegen tussen Kårdal en Pinnalia duurde 11 jaar. De lengte van deze tunnel is 1300 meter

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: Noorwegen / Zweden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge