De Flåm-spoorlijn wordt beschreven als een van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Het is dan ook een belangrijke toeristische attractie in Noorwegen. De Flåm-spoorlijn loopt tussen het Aurlandsfjord, een uitloop van het grote Sognefjord, tot het treinstation in Myrdal, wat hoog in de bergen ligt.

De werkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijnen begon in 1923. De voltooiing van de Flåm-spoorlijn was in 1940. De aanleg van de spoorlijn heeft dus bijna 20 jaar geduurd. Het hoogteverschil is maar liefst 865 meter van het station in Flåm aan het Aurlandsfjord naar Myrdal, wat op 867 meter boven zeeniveau ligt.

De trein gaat door 20 verschillende tunnels. 18 van deze tunnels zijn met hand gebouwd. Een van de tunnels maakt een bocht van 180 graden en biedt een schitterend uitzicht over de Flåmsdalen-vallei.

Het gehele jaar genieten van het uitzicht

In eerste instantie werd de spoorbaan vaak door toeristen alleen in de zomer bezocht. Maar De Flåm-spoorlijn is het gehele jaar mooi. In de winter rijdt de trein door de sneeuwvlaktes. In de herfst kan je genieten van de mooie rood en gele kleuren van de bomen. De watervallen zullen in het voorjaar het meeste water produceren, doordat de sneeuw op de toppen begint te smelten.