Kumano Kodo verwijst naar een netwerk van pelgrimsroutes door de zuidelijke regio Kansai. Het Kumano-gebied is gelegen rond het zuidpunt van het schiereiland Kii op zo’n 100 km ten zuiden van Osaka. Dit gebied strekt zich uit over de prefecturen Wakayama en Mie alhoewel de meeste religieuze bezienswaardigheden en attracties in Wakayama liggen. Zo is Kumano gecentreerd rondom 3 heiligdommen; Hongu Taisha, Nachi Taisha en Hayatama Taisha die samen bekend staan als de Kumano Sanzan.

Pelgrims reizen al meer dan 1.000 jaar via wandelpaden naar de Kumano Sanzan, genaamd Kumano Kodo. Echter zijn de heiligdommen zelfs ouder! Deze regio is doordrenkt met religieuze en historische waarde die uitgaat van de 3 heiligdommen. Langs de kustlijn van Kii vind je steden en dorpen in combinatie met de oude geschiedenis van Kumano. Sommige plaatsen bieden warmwaterbronnen zoals Shirahama en Katsuura terwijl andere plaatsen uit kustlandschap bestaat zoals Kumano City en Kushimoto. In 2004 zijn Kumano’s religieuze schatten en pelgrimsroutes aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.

Het bewandelen van de Kumano Kodo wandelpaden maakt deel uit van de oude Shinto-traditie van natuur aanbidding en -zuivering, een essentieel onderdeel van de pelgrimstocht. Deze paden dienden om de oude hoofdsteden van Nara en Kyoto te verbinden met de erediensten.