Oost-Groenland staat bekend om de majestueuze bergen, gigantische fjorden en het noorderlicht. Eigenlijk is Oost-Groenland een deel van de wereld waarop uitsluitend superlatieven van toepassing zijn. Hier is al het natuurlijk schoon ‘geweldig’, ‘enorm’ of ’buitengewoon.’

En hoewel de westkust van Groenland echt niet onderdoet qua schoonheid, is het wel een feit dat West-Groenland een stuk toeristischer en beter ontwikkeld is dan de oostkust. Reden te over dus om Oost-Groenland ook eens te verkennen. In dit blog zetten we een aantal highlights van Oost-Groenland voor je op een rijtje.

Highlights van Oost-Groenland

Net als de westkust heeft ook Oost-Groenland enorme fjorden. Sterker nog, Oost-Groenland is de thuisbasis voor het grootste fjordensysteem ter wereld, de Scoresby Sund.

Myggbukta

Myggbukta (Mosquito Bay) was van oorsprong een Noors station voor walvisvaarders, meteorologisch station en werd in 1922 gesticht.  De naam is ontleent aan de ware plaag van muggen hier in de regio. Toch is deze schilderachtige  plek geweldig om te bezoeken.

In Myggbukta zie je een oude jagershut van waaruit, in de eerste helft van de 20e eeuw, Noorse jagers op jacht gingen naar ijsberen en poolvossen. Naast de hut ligt een uitgestrekte toendra bevolkt door muskusossen die samen met ganzen hier een vredig en tevreden bestaan leiden. Dit is een uitstekende plek om mooie foto’s van de Groenlandse toendra te maken.

Kaiser Franz Joseph Fjord

De Kaiser Franz Joseph Fjord is een groot fjordensysteem waar een flink aantal gletsjers in uitkomen. In de fjord drijven dan ook grote brokken ijs rond die in het soms felle zonlicht prachtig blauw kunnen kleuren.

Blomsterbugt (Bay of Flowers)

Bij Blomsterbugt, ook wel Bay of Flowers, in Oost-Groenland heb je goede kans om poolhazen en muskusossen te spotten. Hier zijn veel bijzondere geologische formaties te zien en die maken het gebied tot een schilderachtig geheel.

De meeste bezoekers vinden de vlaktes van Blomsterbugt de meest schilderachtige highlight van Oost-Groenland. In deze regio zijn bovendien bijzonder goede wandelmogelijkheden. Om die reden is de Blomsterbugt een van de highlights van Oost-Groenland.

Antarctic Sound

Antarctic Sound is vernoemd naar het schip dat Alfred Nathorst gebruikte voor zijn Zweedse Oost-Groenland-expeditie in 1899. Deze zeestraat verbindt Oost-Groenland’s Kaiser Franz Joseph Fjord met de Koning Oscarfjord en is bijzonder fotogeniek.

Teufelschloss

Deze prominente berg is één van de meest majestueuze highlights van Oost-Groenland. De berg ligt aan de Kaiser Franz Joseph Fjord, ongeveer 100 kilometer landinwaarts vanaf de monding. De naam van deze berg, Teufelschloss betekent Duivel’s Slot, ofwel Kasteel van de Duivel, en werd bedacht tijdens de tweede Duitse Noordpoolexpeditie in 1869-1870.

De roestrode berg torent als een kasteel kaarsrecht de lucht in. Teufelschloss bestaat uit sedimentaire gesteenten en vindt zijn oorsprong zo’n 950-610 miljoen jaar geleden. De ontstane ‘zuilen’ van de berg zijn ontstaan door erosie die de zachtere gesteenten over de loop van miljoenen jaren hebben weggespoeld.

Antarctic Havn

Deze natuurlijke haven in Noordoost-Groenland is een prachtige locatie om aan land te gaan en te picknicken in de uitgestrekte vallei. Niet alleen leent de omgeving zich uitstekend om lekker van de Groenlandse natuur te genieten, ook kun je hier met een beetje geluk muskusossen zien. Omdat dit gebied van Oost-Groenland tijdens expeditiecruises meestal in de herfst wordt bezocht, is de schaarse vegetatie vaak vlammend rood gekleurd, wat je een aantal kleurrijke foto’s zal opleveren.

Scoresby Sund

Scoresby Sund is het grootste fjordensysteem ter wereld en deze betoverende omgeving leent zich uitstekend om het noorderlicht te zien. Hier ga je met een Zodiac gletsjers verkennen, gigantische basaltkolommen bekijken en vaar je tussen gigantische ijsbergen door.

De gesteenten waarmee je jezelf hier omringt zijn een miljard jaar oud. Dit stuk van Oost-Groenland zorgt voor het ultieme arctische gevoel. Dit is Groenland op en top!

Segelsällskapet Fjord

Segelsällskapet Fjord heeft bijzondere geologische formaties waar afzettingen voorkomen uit de ijstijd, totieten genoemd, die betoverende patronen in het landschap schetsen. Naast het indrukwekkende terrein, zie je bij Segelsällskapet ook muskusossen, de Alpensneeuwhoen (een fazantachtige vogel) en poolhazen.

Inuit-ruïnes op Danmark-eiland

Op Danmark-eiland kun je de overblijfselen bezoeken van een Inuit-nederzetting die ongeveer 200 jaar geleden werd verlaten. Deze plek biedt een mooi kijkje in de rijke culturele geschiedenis van Oost-Groenland.

De cirkelvormige stenen ringen van de nederzetting getuigen van de bouwwijzen van de Inuit. Op sommige plekken bouwden zij zomerhuizen, terwijl de winterhuizen dichter bij een nabijgelegen kaap te zien zijn. De locaties zijn goed bewaard gebleven, met gemakkelijk herkenbare ingangen en zelfs veilige plekken die hun voedsel beschermden tegen hongerige ijsberen. Ook zijn er in de omgeving graven te zien.

Nordvestfjord

Nordvestfjord maakt deel uit van de Scoresby Sund en is zelfs tijdens de zomer en herfst niet altijd te bezoeken door de enorme ijsbergen die hier ronddrijven of zijn vastgelopen aan de bodem. Vaak is het een kwestie van hoe de wind heeft gestaan.

In deze uitgestrekte Oost-Groenlandse fjord kom je gigantische ijsbergen tegen, waarvan sommige meer dan 100(!!) meter hoog en wel een vierkante kilometer groot kunnen zijn. De grotere ijsbergen zijn vaak vastgelopen aan de grond, terwijl de Nordvestfjord toch ongeveer 400 meter diep is.

Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit is de grootste nederzetting van de regio en ligt aan de monding van de Scoresby Sund. Hier wonen ongeveer 450 mensen. Het is leuk om te zien hoe de mensen hier leven. Je ziet hier sledehonden en hoe de lokale bevolking kleding maakt van huiden. Praat hier vooral even met een paar locals om te leren over de typisch Groenlandse gebruiken.

Rømer Fjord

Deze schilderachtige fjord is een van de beste plekken van Groenland om de narwal en ijsberen te spotten, twee diersoorten die je niet veel ziet in Groenland. De Rømer Fjord bestaat uit twee armen die samenkomen bij de monding van de fjord. De wanden van de fjord reizen 500 meter de hoogte in.

Turner Island is een klein eiland dat ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van de monding ligt. Turner Sound is de ongeveer 13 kilometer lange zeestraat die de omgeving van de Rømer Fjord scheidt van Turner Island. In deze zeestraat komen walrussen, narwals en ijsberen voor. Ook zijn er in deze omgeving wolven en lemmingen gespot.

Turner Sound is ook niet verstopt met ijs, zoals veel Oost-Groenlandse baaien dat vaak wel zijn, ook tijdens de zomermaanden.