De Klondike Highway is de snelweg die de Alaskaanse kustplaats Skagway verbindt met Dawson City, Yukon. De route loopt enigszins parallel aan de route die vroeger werd gebruikt door de goudzoekers in 1898 bij de Klondike Gold Rush.

In Yukon wordt de Klondike Highway gemarkeerd als Yukon Highway 2. In Alaska wordt de snelweg Alaska Route 98 genoemd, zoals in “route van 1898”. Tot 1978 had het ongeopende deel tussen de grens met British Columbia en Carcross geen officieel snelwegnummer.

ROUTEBESCHRIJVING KLONDIKE HIGHWAY

De Klondike Highway kronkelt zich vanuit Skagway in Alaska 24 kilometer richting het noorden door de White Pass in de Coast Mountains, waar hij de Canadese grens met British Columbia oversteekt naar Yukon. Vanaf daar loopt de Klondike Highway helemaal door naar het noorden richting Whitehorse, waar de weg een stuk overgaat in de Alaska Highway. Net ten noorden van Whitehorse loopt de weg een paar honderd kilometer noordwaarts, waarna hij bij het plaatsje Steward Crossing afbuigt naar het noordwesten, richting Dawson City. De totale lengte van de Highway is 712 kilometer.

GESCHIEDENIS

Het zuidelijke deel van de route, van Skagway, Alaska naar Carcross in Yukon, heette oorspronkelijk Carcross Road en werd in 1942 aangelegd. Deze weg was aanvankelijk bestemd om deel uit te gaan maken van de Alaska Highway. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heeft dit deel van de verbeteringen ondergaan om de verkeerstromen te kunnen handhaven. De Klondike Highway werd oorspronkelijk aangelegd voor toeristen, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt door transportverkeer.

Het noordelijke deel van de North Klondike Highway, van Whitehorse naar Dawson City, was voor 1950 zo slecht begaanbaar dat alleen de sterke, gemotoriseerde voertuigen deze konden bedwingen. Tot 1960 werd op plaatsen waar de weg rivieren kruiste nog gebruik gemaakt van veerboten. In 1960 werden deze vervangen door bruggen.

Tot 1979 was de hele route een gravel road, maar vanaf 1982 werd er werk van gemaakt om de weg te verharden. Al snel was de snelweg verhard tot aan Carmacks en tegenwoordig is de weg vrijwel overal verhard.