Ushuaia, gelegen in het zuiden van Argentijns Patagonië is de zuidelijkste stad ter wereld. Hier vind je een van de laatste wildernissen op aarde. Maar het kan nog zuidelijker, en wilder. Vaar mee naar het zuidelijkste puntje op aarde, de Zuidpool. Een reis naar het einde van de wereld.

Ongerept Patagonië

De meeste poolreizen beginnen in het zuidelijk gelegen Ushuaia. Vanuit hier vertrek je per expeditieschip richting de ijzige, Arctische wateren. Maar eigenlijk is het zonde om in een ruk door te reizen. Je bent namelijk in betoverend Patagonië beland. Waar grillige fjordenkusten worden afgewisseld door torenhoge gletsjers en eindeloze ijsvlaktes. El Fin del Mundo, noemen de locals het hier ook wel. Een regio gelegen aan het einde van de wereld en een landschap waarin je je niets anders dan nietig kan voelen.

De echo van de Perito Moreno

Klein voel je je zeker wanneer je de Perito Moreno bezoekt. Een allesverpletterende gletsjer met een oppervlakte van 250 vierkante kilometer, een lengte van 30 kilometer en een hoogte van 70 meter. Vernoemd naar de Argentijnse ontdekkingsreiziger Francisco Moreno. Deze blauwwitte wolkenkrabber van ijs, torent hoog boven het turquoise water van Lago Argentino uit. Geregeld vallen enorme blokken ijs met donderend geweld het water in. Een echoënd gebulder, ook wel het ‘breken van het ijs’ genoemd. De kracht van de natuur vormt hier een machtig spektakel. Voor veel reizigers is ‘de Moreno’ dan ook een letterlijk hoogtepunt in hun reis.

Veters vast

Wie Patagonië zegt, zegt wandelen. Vanuit de stad El Chaltén, ook wel de wandelhoofdstad van Argentinië genoemd, vertrekken de meeste trektochten het ruige en ongerepte landschap in. De hike naar Mount Fitz Roy is misschien wel één van de mooiste, en is in een dag te lopen. Verder zuidwaarts ligt misschien wel het bekendste nationale park van Patagonië, Torres del Paine. De drie wereldberoemde pieken in dit park, vertaald de ‘blauwe torens’, kleuren bij helder weer net zo blauw als de lucht en het meer aan hun voeten. Het is een flinke tippel om deze drie machtige en torenhoge rotsen te bewonderen, maar het uitzicht is de inspanning meer dan waard.