Stanley, ook wel bekend als Port Stanley, is de hoofdstad van de Falklandeilanden. En hoewel veel mensen een bepaald beeld hebben bij een hoofdstad, is het in feite niet meer dan een gemoedelijk dorpje. Met slechts 2.460 inwoners heeft de hoofdstad winkels, een haven, een museum en een overheidsgebouw. Kortom, het is een klein, maar bijzonder bedrijvig stadje.

Stanley ligt op Oost-Falkland, één van de twee hoofdeilanden die worden omgeven door een kleine 700 kleinere eilanden. Door de ligging op een noordelijke helling is de hoofdstad tevens één van de natste delen van de eilandengroep.

In Stanley komen de meeste bewoners van de eilandengroep samen, want hier is het voornaamste winkelcentrum gevestigd waar alle benodigdheden verkrijgbaar zijn. Ook is het een knooppunt in het wegennet.

Centrum van Stanley

Het Government House, een van de prominente gebouwen in de stad, werd gebouwd in 1845 als de thuisbasis van de gouverneur van de Falklandeilanden. Er is een golfbaan, een walvisbotboog, een totempaal, verschillende oorlogsmonumenten en diverse scheepswrakken in de haven.

Voor een stadje met zo weinig inwoners zijn deze toch goed voorzien van alle gemakken. Dit is mede te danken aan de toch wel flinke aantallen toeristische bezoekers die de Falklandeilanden jaarlijks trekken.

Stanley heeft vier pubs, 11 hotels en pensions, drie restaurants, een vis- en frietkraam en het hoofdkantoor voor toerisme. Ook zijn er drie kerken, waaronder de Anglicaanse Christ Church Cathedral, de meest zuidelijk gelegen Anglicaanse kathedraal ter wereld.

Het gemeentehuis in de stad is multifunctioneel, want het dient tevens als postkantoor, rechtbank en danszaal. Het politiebureau heeft ook de enige cellen van het eiland, waarin maximaal 13 personen kunnen worden opgesloten.

Stanley Racecourse

De Stanley Racecourse ligt net buiten het centrum en hier vindt elk jaar rond Kerstmis, als het hier zomer is, een tweedaagse paardenracebijeenkomst plaats. De kerstraces worden hier al meer dan 100 jaar gehouden. Deze race getuigt van de Britse traditie die zich hier voortzet.

Geschiedenis

Vroeger was het iets noordelijker gelegen Port Louis de hoofdstad van de eilandengroep. Dit plaatsje ligt aan de Berkeley Sound, een grote baai.

Rond 1840 besloot de gouverneur dat Port Louis niet geschikt was voor grotere schepen om de eilanden te bezoeken. Er moest een geschiktere plek zijn voor de hoofdstad. Hij stuurde twee kapiteins op pad die vijf maanden de eilanden verkenden voor een betere plek. Ze kwamen uit bij Port Jackson, dat werd omgedoopt tot “Stanley Harbour” en later de hoofdstad werd van de Falkland-eilanden.

Het kleine plaatsje van Port Louis had echter een lange weg te gaan om een ‘hoofdstad’ te worden. Het was gelegen in een moerasachtig gebied en in 1843 begonnen de werkzaamheden aan de nederzetting. In juli 1845 kreeg het de status van hoofdstad en werd vernoemd naar Lord Stanley, destijds de staatssecretaris van Oorlog en de Koloniën.

De nederzetting groeide snel uit. In de tijd dat het Panama-kanaal nog niet bestond voeren alle vrachtschepen nog via de Straat van Magellaan, het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. De diepwaterhaven van Stanley was gespecialiseerd in scheepsreparaties en om die reden maakten veel schepen hier een stop.

De ruige zee en zware stormen in het zuiden veroorzaakten bij veel schepen averij. Dit zorgde er voor dat de economie van het Stanley flink groeide. Later werd Stanley ook een basis voor walvisvangst en zeehonden in de Zuid-Atlantische Oceaan en Antarctica.

Toerisme

Het toerisme in Stanley behelst niet veel meer dan de hotels, pensions en restaurants. De toeristen verblijven voornamelijk in Stanley om vanuit daar de eilandengroep te gaan verkennen. Natuurlijk is het leuk om het stadje Stanley zelf in een halve dag te verkennen, maar de meeste bezoekers komen hier om de vele vogelkolonies met onder andere stormvogels, diverse soorten pinguïns en ander zeeleven te bekijken.

Verspreid over de eilanden zijn er prachtige wandelingen te maken in de ruige natuur van de Falklands.

Doorreis naar Antarctica

Hoewel echte natuurliefhebbers en natuurfotografen zich vanuit Stanley met gemak een week kunnen vermaken, zijn er ook veel mensen die Stanley bezoeken wanneer ze op doorreis zijn naar Antarctica.

Veel expeditieschepen die een reis naar Antarctica maken, maken een stop op de Falkland-eilanden en varen vervolgens door naar de South Orkney eilanden, en het Antarctisch Schiereiland.