De vele beren in Alaska zijn waarschijnlijk een van de voornaamste redenen waarvoor je naar Alaska op vakantie gaat.

In deze wildernis leven bijzonder veel beren, zowel zwarte beren als grizzlyberen, en de kans dat je ze hier in hun natuurlijke leefomgeving ziet, is dan ook bijzonder groot.

In dit inspiratie artikel staan we erbij stil welke soorten beren er zijn en hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden. Op het Noord-Amerikaanse continent leven er grofweg drie soorten beren. De meest voorkomende hiervan is de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus). Ondanks dat deze beer ‘zwart’ wordt genoemd, kan deze soort in talloze tinten voorkomen en soms zijn deze beren zelfs wit van kleur.

SOORTEN BEREN IN ALASKA

De grizzlybeer, ook wel bruine beer (Ursus arctos), is de meest voorkomende beer in Alaska. De grizzlybeer heeft ook een ondersoort, de Kodiakbeer, die uitsluitend langs de kust voorkomt. Deze beer wordt ook wel de Alaskaanse bruine beer genoemd. Meestal zijn ze nog een slag groter dan de normale grizzlybeer.

De Kodiakbeer komt voor op de eilandengroep Kodiak die voor de kust van Alaska ligt. Het zijn de allergrootste beren die voorkomen op het Noord-Amerikaanse continent. Ter vergelijking: de gemiddelde grizzly heeft een gewicht dat varieert tussen 115 en 360 kilo. De Kodiakbeer kan variëren in gewicht van 300 tot wel 600 kilo!

Het zijn in feite dus uit hun krachten gegroeide grizzly’s. Onder biologen woedt een verhitte discussie over de soort, want is het nu een ondersoort van de bruine beer of een aparte soort? Sommigen zijn van mening de Kodiakberen lang genoeg geïsoleerd hebben geleefd op het archipel om ze te benoemen tot een aparte berensoort, de Ursus arctos middendorffi.

BEREN IN ALASKA

De derde berensoort is de ijsbeer (Ursus maritimus) en die leeft uitsluitend in de noordelijkste gebieden van Alaska. Aangezien dit deel van Alaska zeer lastig bereikbaar is, zal je in Alaska niet veel ijsberen tegenkomen. Wil je ijsberen spotten? Dan kan je beter naar Yukon gaan, of tijdens het herfstseizoen naar Churchill, Manitoba, ‘the Bear Capital of the World’.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN BEREN SPOTTEN

Hoe kun je de verschillende beren herkennen als ze zoveel verschillende tinten kunnen hebben?

Zwarte beren en grizzlyberen zijn qua formaat lastig van elkaar te onderscheiden. Hoewel grizzlyberen aanzienlijk forser van postuur zijn dan zwarte beren, kan een zwarte beer aanzienlijk groter zijn.

Ook de periode van het jaar speelt hierbij een rol. Wanneer de beren net uit hun overwinteringsslaap komen, zijn ze compleet uitgemergeld waardoor je een vertekend beeld kunt krijgen van met welke soort je nu te maken hebt. Soms kan een grizzly nog maar 130 kilo wegen.

Het best kun je de soorten beren herkennen aan kenmerken als de omvang van de schouders, het profiel van de kop en de lengte van de klauwen. De grizzlybeer heeft namelijk een uitgesproken bult op de schouders, de zwarte beer niet. Ook heeft de grizzlybeer een ‘platter’ en meer gedrongen gezicht, korte ronde oren en aanzienlijk grotere, vooral bredere klauwen dan een zwarte beer.

De Kodiakbeer herken je uit duizenden, want die heeft een postuur van een grizzlybeer met teveel testosteron. Ze zijn werkelijk enorm!

Liefhebbers kunnen in Alaska hun hart ophalen met beren spotten. De beren in Alaska komen overal voor, soms ook in een omgeving waar ze ongewenst zijn, zoals bijvoorbeeld in stedelijke gebieden of rond huizen, gelegen in de wildernis, waar ze soms zelfs inbreken op zoek naar voedsel.