In Oost-Groenland schetsen het landschap, de bevolking en de nederzettingen nog het beeld van de originele cultuur en tradities. Dit geïsoleerde deel van het eiland is pas 100 jaar geleden door Europeanen betreden en ontwikkelde zich een eigen taal en cultuur apart van de andere delen van Groenland.

Het landschap wordt gevormd door een fjordengebied met de hoogste bergtoppen van het land. Echter zijn de eilanden voor de kust een stuk vlakker en bedekt met toendravegetatie en ligt er aan de oostkust ook de noordelijkste nederzetting Ittoqqortoormiit (Scoresbysund). Deze nederzetting is samen met Tasiilaq het woongebied voor de 3500 inwoners in deze regio, daarnaast kunnen hiervandaan wandelingen, skitrekkingen, boottochten en hondensledetochten gemaakt worden.

Het noordoostelijke gedeelte beschikt over een stuk nationaal park en is onbewoond en vrijwel gesloten voor toerisme. De oostelijke stroom brengt gedurende het hele jaar veel pakijs mee vanaf de Noordpool waardoor de oostkust moeilijk te bereiken is en vaak alleen met expeditie cruises bezocht kan worden.