Wij werken samen met verschillende maatschappijen. Momenteel zie je de schepen van Oceanwide Expeditions en Poseidon Expeditions op de website. Sommige routes worden door meerdere maatschappijen aangeboden en dan kan het ook nog zijn, dat die route door meerdere schepen wordt uitgevoerd van deze maatschappij. Onze expeditiecruisespecialisten, Sanne en Regina, adviseren je graag welke reis het beste bij jouw wensen past. Zij kennen de schepen van bezichtiging of van een hele reis, dus je mag ze het hemd van het lijf vragen.
Boeken bij Creating Stories Expeditiecruises
Onze specialisten staan voor je klaar
Altijd persoonlijk contact met een specialist
Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Het reisbureau voor jou expeditiecruise op maat
Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Niet gebonden aan vaste data
Bij Creating Stories ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten. Indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata. TEKST AANPASSEN
Expeditiecruises | Contact Expeditiecruises
Heb je een vraag, we helpen je graagVeelgestelde vragen
Meer vragenArctis
De Arctis is het Noordpoolgebied. De Noordpool, de top van de aarde, ligt in het midden van de Arctische oceaan. Het is geen vast land, maar een vlakte van ijs.
Hier is het altijd een half jaar licht en een half jaar donker. Er omheen liggen Alaska, Arctisch Canada, Groenland, Spitsbergen en Arctisch Rusland.
Antarctica
Antarctica is een continent en het vijfde grootste continent van onze aarde. Het ligt in het zuiden en staat ook wel bekend als de Zuidpool. Het dichtstbijzijnde andere continent is Zuid-Amerika. Het is dan ook niet raar dat veruit de meeste expeditieschepen vanuit Ushuaia, Argentinië vertrekken richting Antarctica.
Arctis
Expeditiecruises zijn er in het noorden van mei tot september. Maar wat ga ik dan zien tijdens deze periode?
In het voorjaar (mei-juni) begint de sneeuw te smelten, bloemen ontluiken en vormen kleurrijke tapijten in het landschap. Vogelkliffen zitten vol met broedende vogels. Kortom het landschap komt tot leven na een lange winterperiode.
In de zomer, juli-augustus, zijn de kuikens half volgroeid en als ze vroeg zijn geboren misschien al uitgevlogen. Poolvossen hebben hun jongen gekregen in het voorjaar en zijn bijna klaar met het groot brengen van hun jongen.
September is het najaar in de Arctis. De poolwilg kleurt oranje/rood en de zon gaat weer onder. De kans op noorderlicht dus! Vogels gaan weer terug naar open zee en alleen het Spitsbergensneeuwhoen en het Spitsbergenrendier blijven achter.
Ze maken zich klaar op een koude, lange, donkere winter.
Antarctica
Voor Antarctica zijn de expeditiecruises, anders dan in de Arctis, in onze winterperiode (eind oktober-maart). Op het zuidelijk halfrond is het dan namelijk zomer.
Van november tot begin december is het voorjaar op Antarctica en de Subantarctische eilanden. In oktober zijn de volwassen pinguïns aan land gekomen om te paren en om nestjes van steentjes en mos te maken. Op veel plaatsen ligt nog sneeuw en de eerste pinguïnsnelwegen komen tevoorschijn. Vanuit het water zie je sporen door het landschap waar ze heen en weer lopen. Voor de Subantarctische eilanden is het voorjaar nog een rustige periode. De pelsrobben zijn nog niet massaal naar de eilanden getrokken om de jongen te krijgen. Hoe later in het seizoen, hoe meer pelsrobben er aanwezig zijn. Een beste periode voor het zien van de Koningspinguïns is er niet. Deze pinguïns hebben een andere cyclus dan andere pinguïns. Zij krijgen om de twee jaar een jong. Dus dat betekent dat er in de reisperiode altijd jongen en volwassen dieren in de kolonie zitten.
Als het ei gelegd is, is het broedtijd en zie je Zuidpooljagers boven de kolonies vliegen op zoek naar een onbewaakt moment om een ei te stelen. Tegen kerst zijn de eieren uitgekomen en zitten de kuikens tegen de buik van de ouders. Hun donslaag is nog niet zo dik en ze hebben de warmte van de ouders nodig. Ouders lopen af en aan vanuit het water met krill en kleine visjes voor de jongen. Tegen de maand februari zijn de jongen groot geworden en raken ze hun donsveren kwijt, die worden vervangen door waterdichte veren. Ook voor de volwassen pinguïns komt er een andere tijd. Zij gaan in de rui en zijn op hun zwakst. Zodra de veren zijn vervangen gaan ze terug naar open zee om daar de winter te spenderen.
Walvissen komen in oktober/november aan op Antarctica en dan is de eerste behoefte foerageren. Ze komen namelijk uit de warmere voedselarme wateren en komen naar Antarctica om zich vol te eten en om aan te sterken. Moeders nemen hun jongen mee om ze hier groot te brengen. Over het algemeen worden er meer walvissen gezien in de periode januari-maart. Daarvoor is de prioriteit eten. Daarna worden ze nieuwsgieriger naar schepen. MAAR dat wil helemaal niet zeggen dat er geen walvissen in de beginperiode worden gezien.
Het zijn en blijven wilde dieren. Die zijn niet te voorspellen.
Arctis
De Arctis is rijk aan vele soorten zoogdieren en vogels. Op Spitsbergen wordt er niet meer gejaagd dus hier zijn de ontmoetingen met dieren en vogels vanzelfsprekender. Denk aan walrussen die op ijs of strand liggen te rusten, volle vogelkliffen met o.a. Drieteenmeeuwen, Zwarte zeekoeten en Dikbekzeekoeten. Poolvossen die onder de kliffen scharrelen naar voedsel en het Spitsbergen rendier dat zich tegoed doet aan de diverse mossen en planten. En als kers op de taart hopelijk een ijsbeer. Verder kunnen in het water of op het ijs nog de Gewone zeehond en de Baardrob worden gezien. Ondanks de bejaging in vroegere tijden worden er ook steeds meer walvissen gezien in de wateren rondom Spitsbergen, zoals bijvoorbeeld Dwergvinvissen, Blauwe vinvissen en Beluga’s.
Voor Groenland ligt het iets anders. Alle bovengenoemde dieren behalve het rendier worden hier ook gezien. Echter mogen de Inuit (oorspronkelijke bevolking) hier nog jagen en dat maakt dat dieren en vogels schuwer zijn.
Een extraatje voor een bezoek aan Oost-Groenland is de imposante Muskusos.
Antarctica
Ga je naar Antarctica of maak je zelfs een reis naar de Falklandeilanden en South Georgia, dan is het dierenleven heel anders.
Op Antarctica en de Subantarctische eilanden kom je pinguïns tegen, Pelsrobben, Zeeolifanten, Krabbeneters en Zeeluipaarden. Tijdens de oversteken kunnen diverse soorten albatrossen en stormvogels worden gespot.
Vogels die je aan land zou kunnen zien zijn o.a. de Zuidpoolkip en de Zuidelijke reuzenstormvogel. De wateren rondom Antarctica zijn rijk aan krill en andere kleine diertjes. Dit trekt walvissen aan zoals Bultruggen, Dwergvinvissen, Gewone vinvissen en Orka’s.
Tijdens de expeditiecruise is het de bedoeling dat je aan land gaat en dat er zodiaccruises worden gedaan. Dit is uiteraard afhankelijk van lokale-, ijs- en weersomstandigheden.
Maar houd er rekening mee dat de expeditieleider toch zeker twee keer per dag een excursie uitvoert. Over het algemeen is de eerste excursie na het ontbijt en de tweede excursie na de lunch.
Op sommige reizen wordt door de rederij de mogelijkheid geboden om aanvullende activiteiten bij te boeken, tegen meerprijs.
Denk bijvoorbeeld aan kajakken of een nachtje kamperen op Antarctica. Op de zogenaamde Basecampreizen zijn er nog meer aanvullende activiteitenopties.
Activiteiten Arctisch
Activiteiten Antarctisch
Arctis
Het antwoord hangt af van de persoon en van de bestemming. Over het algemeen hebben mensen minder last van zeeziekte tijdens de expeditiecruises naar de Arctis. Dit omdat het schip dichter bij de kust blijft, veel in de fjorden vaart. Hierdoor heb je wellicht minder of geen medicijnen tegen zeeziekte nodig. Tijdens de reizen met een oversteek, bijvoorbeeld van IJsland naar Groenland, is er uiteraard wel meer beweging mogelijk en kunnen mensen wel last hebben van zeeziekte.
Antarctica
Gaat de reis naar Antarctica? Dan moet de beruchte Drake Passage worden overgestoken. Veel mensen hebben dan last van zeeziekte. En bij de reis met de Falklandeilanden en South Georgia zijn er nog twee extra oversteken. Echter, zodra er land en ijsvlaktes te zien zijn, is het voor de meeste mensen over. Je vaart dan beschut en aanwezigheid van ijs zorgt ook voor demping van de bewegingen.
Medicatie
Bij de drogist kan er medicatie worden gekocht voor zeeziekte. Je kunt ook even navraag doen bij je huisarts. Aan boord is er een beperkte voorraad aan zeeziektemedicatie.
Beter is het om alvast mee te nemen vanuit huis en te starten met de medicatie als je nog aan wal staat.
Inschepen
Afhankelijk van de bestemming is het inschepen tussen 16.00u – 17.00u. Voor alle reizen geldt; als er vertraging is van de vlucht wacht het schip niet. Daarom is het belangrijk om in ieder geval één overnachting vooraf aan de scheepsreis bij te boeken in de plaats van vertrek. Deze is soms inclusief in de scheepsprijs.
Soms is er een groepstransfer geregeld of een bagagetransfer, maar meestal is het op eigen gelegenheid naar de kade gaan. Als er een bagagetransfer is, dan wordt de ruimbagage verzameld en in één keer aan boord gebracht. De ruimbagage wordt daarna in de hut geplaatst.
Bij de receptie aan boord van het schip wordt uw paspoort ingenomen en veilig opgeborgen. Dit zodat als de havenautoriteiten komen controleren, alle paspoorten bij elkaar zijn.
Tijdens het inchecken worden de room keys overhandigd en loopt er een staflid mee naar uw hut.
Ontschepen
Het ontschepen is meestal tussen 09.00u-10.00u. Voor die tijd is de laatste keer ontbijt aan boord en moet de eventuele bar- en souvenirrekening worden voldaan. Paspoorten worden weer teruggegeven. Daarna volgt het afscheid en is er een groepstransfer naar het vliegveld of in het geval van reizen naar Antarctica naar het bagagedepot. Bagagedepot is alleen voor late vluchten vanuit Ushuaia.
Inschrijven nieuwsbrief
Laat je inspireren door verhalen, informatie en aanbiedingen
Wil je regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen boordevol leuke, leerzame en vooral actuele informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!