De lokale keuken van Zuid-Afrika is erg veelzijdig en internationaal met veel verschillende smaken. Door de grote variëteit aan recepten en tradities is het moeilijk om een gerecht als typisch Zuid-Afrikaans te beschouwen. Veel Zuid-Afrikaanse gerechten zijn afkomstig uit de koloniale periode waardoor je er Aziatische en Europese invloeden in terugvindt.

Eigenlijk weerspiegelt de Zuid-Afrikaanse keuken de migratiegeschiedenis van het land op een unieke manier. Niet alleen immigranten uit Europa en Azië zijn in de loop van de eeuwen het land binnengekomen maar ook de autochtone bevolkingsgroepen zoals de Khoisan-groepen en de zwarte bevolkingsgroepen uit het noorden en oosten. Alle immigranten brachten hun eigen eetgewoonten mee die ze graag in stand wilden houden. Naast de enorme variëteit in gerechten worden er in Zuid-Afrika ook wijnen van goede kwaliteit geproduceerd. Over het algemeen zijn Zuid-Afrikanen enorme vleeseters en zijn steaks hierdoor van kwaliteit en niet duur.

ZUID-AFRIKAANSE GERECHTEN

BOBOTI

Boboti is een mengsel van gehakt, kerrie, ei, melk en brood en werd vroeger gegeten door arme boeren die alle restjes eten bij elkaar gooiden. Tegenwoordig bestaan er diverse soorten Boboti en wordt het wereldwijd gezien als één van de meest bekende gerechten van Zuid-Afrika. Zo wordt er in de lokale keuken van Zuid-Afrika rozijnen en abrikozenjam aan het gerecht toegevoegd om de Boboti ook een zoete smaak te geven.

BILTONG

Biltong is een populaire Zuid-Afrikaanse snack wat je kan vergelijken met de Amerikaanse beef jerkey oftewel gedroogd vlees. Oorspronkelijk werd het gemaakt omdat het lang houdbaar is en de Zuid-Afrikanen in de koloniale tijd veel rondtrokken. Je kunt Biltong kopen in vrijwel alle supermarkten en tankstations in Zuid-Afrika. Voor het grotendeel is Biltong gemaakt van rundvlees maar er zijn ook andere versies van Biltong die van nijlpaarden, giraffen, struisvogel en zelfs olifant gemaakt wordt.

GATSBY

Gatsby is in Zuid-Afrika een stuk brood dat gevuld is met kliekjes waarvan verschillende varianten bestaan. Echter de meest populaire Gatsby is een zacht broodje met patat, veel vlees en BBQ-saus.

BOEREWORS

Boerewors is onmisbaar op een Zuid-Afrikaanse braai, deze worst van een mix van rund-, varkens- en lamsvlees heeft een pittige smaak. Daarnaast eten ze Boerewors ook vaak samen met een milde pap gemaakt van maismeel en water.

CHAKALAKA

Chakalaka is een pittig groentegerecht die ui, knoflook, tomaten en bonen omvat. Dit gerecht is zowel warm als koud te nuttigen en serveer je met mais pap om het pittigheid niveau wat te kalmeren. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Johannesburg waar je dus ook de beste Chakalaka kunt eten.