Wanneer je in Zuid-Afrika verblijft dan is het belangrijk om in comfortabele en veilige accommodaties te overnachten. Het aanbod in accommodatie is ontzettend breed; zo zijn er bed&breakfasts, guesthouses, hotels en luxe lodges in een wildpark maar ook kun je er kamperen. De afstand tussen de diverse steden is vaak enorm maar je kunt tijdens je reis door het land eigenlijk overal wel terecht. Het aantal sterren van de hotels zegt niet heel veel in Zuid-Afrika aangezien het ene hotel uitblinkt in extra faciliteiten terwijl het andere hotel de nadruk legt op service en sfeer. Bovenal is het fijn dat er verschillende overnachtingen mogelijk zijn in diverse prijsklassen in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika heeft veel knusse, kleinschalige accommodaties zoals de rondavel met rieten dak, een lodge in de wildernis tijdens een safari of een B&B of guesthouse. Er is van alles beschikbaar voor een ieder naar persoonlijke voorkeur. Je verblijft in een knusse accommodatie, een exclusief hotel resort of een simpel hotel, de keuze is aan jou!

Hotels en lodges zijn er in alle soorten en maten en prijsklassen in Zuid-Afrika. Van lodges op een prachtige locatie tot exclusieve hotels in Johannesburg. Laat je verwennen in luxe hotels met grote zwembaden, riante kamers en van alle gemakken voorzien. Heerlijk om even bij te komen maar met de kwaliteit van middenklasse hotels is ook niets mis mee. Wat betreft de sterren van hotels zegt het in Zuid-Afrika niet zoveel. Aangezien een hotel al een extra ster krijgt wanneer ze een zwembad aanleggen. Er zijn simpele hotels, grote hotelketens en geweldige wildlife lodges rond de beroemde parken zoals het Krugerpark. De prijzen van hotels in Zuid-Afrika fluctueren enorm. Zo zijn de prijzen zo’n 1,5 keer zo hoog in het hoogseizoen rond december en januari als tijdens de overige maanden.

Een andere accommodatie om een speciale ervaring te hebben zijn de vele B&B’s en Guesthouses die voornamelijk in het binnenland van Zuid-Afrika te vinden zijn. Vaak worden deze kleinschalige accommodaties gerund door families waardoor er een knusse sfeer hangt. Bij de meeste B&B’s en Guesthouses heb je uiteraard je eigen kamer en badkamer.

De rondavel is een typisch Afrikaans huisje die in de uitgestrekte wildparken te vinden zijn. Het is te vergelijken met een bungalowhuisje maar dan heeft het huisje een ronde vorm en een rieten dak. Er zijn diverse soorten beschikbaar, van primitief tot zeer comfortabele rondavels. Niet alleen in de wildparken kan je in een rondavel overnachten maar bijvoorbeeld ook op het platteland of in de wijngebieden rond Kaapstad.

Kamperen is zeker een mogelijkheid in Zuid-Afrika, let er wel op dat je kampeert op officiële campings in het land. Wild kamperen is namelijk niet veilig genoeg hier. De beste plek om je tent op te zetten is zonder meer in de nationale parken. Hier kan je één worden met de prachtige Zuid-Afrikaanse natuur. In deze parken is het veiliger en rustiger dan in de buurt van de grote steden.

Maar ook vind je aan de grote rivieren van Zuid-Afrika, in de binnenlanden en langs de kustlijn tussen Kaapstad en Durban vele campings met prima gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en zwembaden. Zonder tent kun je kamperen in één van de caravanparken waar je ook een caravan kunt huren. Deze caravanparken verschillen enorm in grootte, de ene heeft een zwembad, tennisbaan en zelfs een winkel. Aan de andere kant mag je bij andere parken blij zijn als er stromend water en elektriciteit aanwezig is.