Maak een sneeuwscootertocht door een besneeuwd landschap met dichte berkenbossen, stap op een huskyslede om over diep bevroren meren heen te glijden, leer meer over de Sámi-cultuur tijdens een ontmoeting met een lokale rendierhouder en proef lokale delicatessen zoals gerookt rendiervlees en warme bessensap. Dit is de magie van winters Zweeds Lapland.

Sámi

Diep in het hart van Noord-Scandinavië vind je de Sámi terug, de van oorsprong nomadische bevolking die in het noorden van Noorwegen, Zweden en Rusland woont. Ofwel in Sápmi, het land van de Sámi. Veruit de meeste Sámi wonen in Zweeds Lapland – een gebied dat zich uitstrekt van de provincie Västerbotten tot aan het noordelijkste puntje van het land in de provincie Norrbotten. De Sámi staan bekend om hun nauwe relatie met de natuur en de rendieren die ze houden voor voedsel en levensonderhoud.

In Zweeds Lapland maak je kennis met de eeuwenoude cultuur en tradities van de Sámi tijdens een ontmoeting met een lokale rendierhouder. Hoe ziet het dagelijkse leven van een Sámi eruit? Hoe behouden ze hun taal en cultuur? Voor welke uitdagingen staan ze? En wat zijn hun dromen en ambities? In Zweeds Lapland ontdek je het allemaal. Als je geluk hebt, kun je tijdens je bezoek zelfs het magische noorderlicht zien dansen, wat je ontmoeting meer dan onvergetelijk maakt.

Tip: In Västerbotten bezochten we rendierhouder Börje. We maakten kennis met zijn kudde en leerden ’s avonds meer over zijn verhaal rondom het kampvuur in zijn 8-hoekige houten blokhut. Lees er meer over in het reisverhaal van Barbara.

Sneeuwscooters

In Zweeds Lapland mag een sneeuwscootertocht eigenlijk niet ontbreken in je reis. Je rijdt door een wit en besneeuwd landschap van naaldbossen en ijsvlaktes. Het enige geluid wat je hoort is de knisperende sneeuw en het ronkende geluid van je sneeuwscooter onder je. Met de adrenaline die door je lichaam stroomt, scheur je over bevroren meren en pruttel je heuvel op en heuvel af. Af en toe maak je een stop om te genieten van het adembenemende uitzicht.

Een gids leidt je door het ongerepte landschap en vertelt je in de pauze over de ins- en outs van de regio. Tijdens de pauze kun je je opwarmen aan een warme bak koffie en wat lekkers bij een kampvuur of open haard, ook wel een Zweedse fika genoemd.

Tip: In Västerbotten hebben we twee sneeuwscootertochten gedaan. De één over een bevroren rivier en de ander omhoog naar café Utsikten in Storuman. In het reisverhaal van Barbara lees je hier alles over terug. Een warme overall, wanten, laarzen en een helm zijn inbegrepen bij elke tocht.