Ben je gek op eten? Dan mag je culinair Västerbotten in Zweeds Lapland eigenlijk niet overslaan. Västerbotten staat bekend staat om zijn duurzame keuken en het gebruik van de allerbeste lokale ingrediënten, rechtstreeks afkomstig uit de natuur. In dit blog maak je kennis met de lokale keuken van de regio, en delen we onze tips uit onze reis door culinair Västerbotten.

Wanneer je de regio Västerbotten bezoekt, maak je allereerst kennis met een grote hoeveelheid aan lokale ingrediënten, die zo vanuit de natuur op je bord belanden. Neem de beroemde Västerbotten-kaas, het rendier- en elandvlees en de verschillende soorten vis die je in de meren en rivieren in de regio kunt vangen. Voor de vegetariër zijn wilde bessen en paddenstoelen (die je gewoon in de omliggende bossen kunt vinden) een must. Duurzamer dan dit ga je het niet krijgen.

Van moestuin naar bord in Umeå

Gotthards krog, gelegen in het stadscentrum van Umeå, gebruikt alleen de beste lokale ingrediënten, waaronder de beroemde Västerbotten-kaas, de zachtste gerookte zalm die je ooit gegeten hebt en natuurlijk rendiervlees. Het restaurant heeft een eigen moestuin waar ze hun eigen groenten en kruiden kweken.

Niet alleen draait het om eten bij Gotthards krog, maar ook om sfeer. Het restaurant voelt warm en knus aan, en is sfeervol verlicht. Met een binnenplaats in het culturele centrum Kulturväven is Gotthards’ de perfecte plek om te ontspannen na een actieve dag in de Zweedse natuur.

Lokale cocktails bij Facit Bar

Ben je uitgegeten bij Gotthards? Ga dan zeker even langs Facit Bar voor een echte lokale cocktail. Alle ingrediënten die Facit gebruikt komen rechtstreeks uit Zweden. Deze hippe cocktailbar ademt Berlijn, maar is in alles wat ze doen 100% Zweeds.

Het menu en de cocktails zijn verdeeld per regio in Zweden. Wij probeerden de Västerbotten-cocktail, met natuurlijk de Västerbotten kaas, ofwel de Västerbottensost. Daarnaast is de Norrbotten cocktail gemaakt met lingon (bosbessen) en åkerbär (veldbessen) en vind je in de Sodermanland/Upland cocktail de zwarte trompet paddenstoel terug. Met uitzicht over Umeå-stad is het hier heerlijk afzakken.

De sterren van de hemel in Granö

Een andere plek om te genieten van de lokale en duurzame keuken van Västerbotten is bij de Granö Beckasin lodge, gelegen in het gelijknamige plaatsje Granö. Het restaurant van deze eco-lodge maakt gebruik van lokale ingrediënten uit de omliggende bossen, en heeft een menu dat volledig seizoensgebonden is.

Het restaurant serveert gerechten met rendiervlees, paddenstoelen, vis en bessen. Wij aten er als voorgerecht lokale cantharellensoep en rolletjes van Karl-Johan paddenstoelen met de lekkerste lingonberries – in het Nederlands beter bekend als de rode bosbes. Als afsluiter kun je – afhankelijk van het seizoen – kiezen tussen crème brûlée of ijs van de lokale kruipbes, de cloudberry.

Sterren worden hier letterlijk van de hemel gekookt. Uitbuiken doe je ónder de sterren, bij een knisperend kampvuur of in je eigen ‘birds nest’ hoog in de bomen.

Ooit gehoord van een fika? Deze sociale koffiebreak is een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur. Een kop koffie, goed gezelschap en wat lekkere zoete snacks, zoals chokladbollar (chocoladeballetjes) en kanelbullar (kaneelbroodjes) maken je fika compleet. Een fika kan op elk moment van de dag plaatsvinden en is een must om te proberen in je Zweden-reis.

Onze tips:

  • Proef rendier of eland bij een lokale Sámi, of tijdens je lunchpauze bij een van de vele buitenactiviteiten in de regio
  • Maak kennis met lokale paddenstoelen, rode bosbessen (lingonberries) en kruipbessen (cloudberries) in de keuken van de Granö Beckasin lodge
  • Ben je in Granö? Sla dan zeker de lokale bakkerij (bageri) in het dorp niet over; voelt als vervlogen tijden en heeft fantastische zoetigheden voor je fika
  • Geniet van de allerbeste zalm (arctic char) bij Gothards Krog in Umeå