Het Zuiderlicht of Aurora Australis wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Deze geladen deeltjes botsen met atomen uit de atmosfeer waarbij energie vrijkomt. 

Die energie zorgt voor de dansende gekleurde poollichten die aan de hemel verschijnen. Net als het Noorderlicht zijn deze lichtjes vaak groen maar het Zuiderlicht kan ook rode tinten krijgen.

Waar bekijk je het Zuiderlicht?

Het Zuiderlicht in Argentinië komt zoals de naam al doet vermoeden alleen voor op het zuidelijk halfrond. Dit betekent dat je af moet reizen naar afgelegen eilanden op het zuidelijk halfrond zoals het verafgelegen Antarctica. Het Zuiderlicht komt tevoorschijn op de zuidelijke punten van Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Antarctica. De meest comfortabele manier om het Zuiderlicht te bewonderen is op het Australische eiland Tasmanië. Mocht je het ervoor over hebben om nog verder weg te vliegen dan is Steward Island in Nieuw-Zeeland of het afgelegen zuiden van Argentinië ook een optie. De grootste kans heb je echter als je naar Antarctica afreist maar dat is niet zo waarschijnlijk. Dit komt doordat het Zuiderlicht voornamelijk ’s winters voorkomt en Antarctica ’s weersomstandigheden en temperaturen in de winter onaangenaam zijn voor mensen.

In welke periode bewonder je het Zuiderlicht?

Het zuiderlicht in Argentinië is het beste te bewonderen tijdens de winter op het zuidelijk halfrond, dus in onze zomermaanden. Tussen maart en september heb je de grootste kans om het Zuiderlicht te aanschouwen. Echter moet de nacht heel helder zijn wil je de schitterende gekleurde lichten waarnemen en kan er geen wolkje aan de lucht zijn. Grote steden zijn hierbij een no-go, doordat er teveel lichten, beweging en lichtvervuiling plaatsvind.