Het Palmer Archipel, ook wel bekend als Antarctische Archipel, is een groep van meer dan 60 eilanden voor de noordwestelijke kust van het Antarctische schiereiland. De eilandengroep strekt zich uit van Tower-eiland in het noorden tot Anvers-eiland in het zuiden. Daarnaast wordt het van het Antarctisch Schiereiland gescheiden door de Straat van Gerlache en de Straat van Bismarck.

Opvallend aan de namen die de eilanden hebben gekregen zijn de Belgische namen Anvers (Antwerpen), Brabant en Liège-eiland. Deze namen zijn aan de eilanden gegeven toen een Belgische Antarctische Expeditie rond 1898 het Palmer Archipel verkende. Toch waren de Belgen niet de eersten die hier rondvoeren. Want dat was namelijk Nathaniel Palmer, die hier reeds in 1820 het archipel verkende.

Grotere eilanden van het Palmer Archipel

Het Palmer Archipel bezoek je bij de expeditiereis Antarctica Basecamp, waarbij je de eilanden Anvers en Brabant bezoekt. De grotere eilanden zetten we even voor je op een rijtje:

Tower eiland:

Tower-eiland is het meest noordelijke eiland van het Palmer Archipel. Al met al heeft het eiland een lengte van 9 kilometer en het hoogste punt steekt 305 meter boven de zee uit.

Trinity-eiland:

Trinity-eiland is 24 kilometer lang en 10 kilometer breed. Het eiland heeft een vrij grillige vorm, waardoor er een aantal baaien zijn, die prima dienen voor kolonies van zeedieren of vogels.

Liège-eiland:

Liège-eiland ligt net ten noordoosten van het veel grotere Brabant-eiland. Bovendien is het Liège-eiland 17 kilometer lang en 5,6 kilometer breed.

Brabant-eiland:

Brabant-eiland is 59 kilometer lang en 35 kilometer breed en is qua grootte het tweede eiland van het Palmer Archipel. De hoogste berg op het eiland is Mount Parry (2.520 meter hoog). Daarnaast heeft het eiland twee bergruggen.

Anvers-eiland:

Anvers-eiland is verreweg het grootste eiland van het Palmer Archipel. Het is een hoog onherbergzaam eiland van 61 kilometer lang. Op het eiland is het Palmer Station gevestigd, een wetenschappelijk onderzoeksstation dat maximaal 50 wetenschappers kan huisvesten.