• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Beste reistijd IJsland

Tussen juni en september
|

Wanneer je geen specifieke plannen hebt en je wilt kennismaken met IJsland is de zomer waarschijnlijk de beste tijd om te gaan. Het land staat in bloei, de dagen zijn lang en de temperatuur is over het algemeen aangenaam. Ook wanneer je het hele eiland rond wilt rijden, is de zomer waarschijnlijk de beste keuze, dit in verband met de begaanbaarheid van de wegen. De wegen in het hoogland zijn zelfs alleen in de zomermaanden geopend. Toch heeft de winterperiode ook zo zijn charmes!

Tijdsverschil

Het is in IJsland tijdens zomertijd 2 uur vroeger, daarbuiten 1 uur vroeger.

 

Advies reisperiode

Het advies wat betreft de beste reisperiode hangt geheel af van jouw voorkeuren en wensen. Wil je het hele eiland in alle schoonheid ontdekken, dan zijn de zomermaanden de beste reistijd voor een IJslandreis: juni, juli en augustus. De temperatuur is dan gemiddeld zo’n 8 tot 12 graden Celsius en soms kan dit zelfs oplopen tot 20 graden Celsius. Daarnaast zijn de dagen het langst rondom eind juni in verband met de midzomernacht.

Van september tot en maart heb je goede kansen op het noorderlicht. Vanaf oktober kun je spreken van de winterperiode. Ondanks dat IJsland erg koud klinkt valt de temperatuur in de winter erg mee. In de nacht komt de temperatuur zelden onder de -3 graden Celsius. Door de vrij felle wind kan het overigens wel een stuk kouder aanvoelen. Wanneer het sneeuwt en langere periode vriest kun je genieten van (half)bevroren watervallen en een uitgestrekt winterwonderland.

 

MIDZOMERNACHTZON

Van juni tot en met augustus gaat de zon nauwelijks onder en kun je optimaal genieten van de lange dagen: tot in de late uren kun je wandelen, fotograferen of er met de auto op uit gaan. Rond 21 juni, midzomernacht, gaat de zon helemaal niet onder.

 

Neerslag

Tijdens de zomermaanden in IJsland zijn er relatief weinig regendagen. Gemiddeld valt er in de zomer op maximaal 15 dagen wat neerslag. Vanwege de goede weersomstandigheden worden juni, juli en augustus beschouwd als het hoogseizoen. De prijzen zijn dan ook wat hoger dan buiten dit seizoen. In de winterperiode dien je qua neerslag rekening te houden met meer regen, hagel en/of sneeuw.

 

GEMIDDELDE DAGLENGTE IN REYKJAVÍK EN IN AMSTERDAM

Temperatuur in Reykjavík

HEB JE EEN 4WD VOERTUIG NODIG IN DE ZOMER?

Dit is afhankelijk van je reiswensen. De ringweg van IJsland is bijna helemaal geasfalteerd en is in het zomerseizoen prima te berijden voor auto’s zonder vierwielaandrijving. Veel van de hoogtepunten van IJsland liggen aan of vlakbij de ringweg. Wil je echter door het ruige binnenland van IJsland rijden, dan is een 4WD verplicht. De zogenaamde F-wegen in het binnenland, waar rivierdoorsteken geen uitzondering zijn, zijn uitsluitend geschikt voor 4WD auto’s.

 

Waarom in de winter naar IJsland?

In de winter naar IJsland gaan is een betoverende ervaring en de winterperiode is uitermate geschikt voor een korte winterreis naar IJsland. De uitgestrekte winterse sneeuwlandschappen en (gedeeltelijk) bevroren watervallen zijn adembenemend mooi. Met een gemiddelde temperatuur van rond het vriespunt is het ook lang niet zo koud als de naam doet vermoeden. December en januari hebben de kortste dagen met gemiddeld vijf uur daglicht (in Nederland is dit acht uur). Daar tegenover staat natuurlijk dat je in de donkere dagen de meeste kans hebt om het noorderlicht te zien.

 

NOORDERLICHT

Van oktober tot en met maart wordt het noorderlicht regelmatig gezien op IJsland. Heldere, donkere winternachten bieden de beste kansen om dit spectaculaire fenomeen te kunnen zien en qua locatie kun je het beste buiten de stad zijn, zonder afleidende verlichting. Hier vind je uitgebreidere informatie over het noorderlicht. Let wel: een reis naar IJsland geeft helaas geen garantie op het noorderlicht; het is een kwestie van de juiste omstandigheden en soms een beetje geluk.

 

AARDWARMTE

Het hele jaar door kun je op IJsland genieten van de aardwarmte waar het land bekend om staat, zoals geothermisch verwarmde zwembaden en natuurlijke warme badjes, maar in de winter is het contrast extra sterk. De kokende modderpoelen en stomende heetwaterbronnen in het koude winterlandschap leveren prachtige plaatjes op. En wat denk je van een avondje heerlijk ontspannen in een hot pot op de veranda van je eigen vakantiehuisje, terwijl je de hemel afspeurt naar het noorderlicht?

 

HEB JE EEN 4WD VOERTUIG NODIG IN DE WINTER?

In de winter zijn veel wegen minder goed begaanbaar of zelfs afgesloten en de wegen in het binnenland zijn in de winter alleen toegankelijk voor omgebouwde Super Jeeps. Wij raden reizigers aan om in de winter te kiezen voor een 4WD, vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden. Het kan plotseling omslaan van onbewolkt en zonnig weer naar een stevige sneeuwbui, waarbij je de extra grip die een 4WD biedt zeker nodig zult hebben. Als je het niet prettig vindt om in deze omstandigheden te moeten rijden, kun je natuurlijk ook kiezen voor een groepsreis.

 

KOSTEN EN DE BESTE REISTIJD IJSLAND

Natuurlijk kan je budget ook bepalend zijn voor het vastleggen van je gewenste reisperiode. Wil je voor een gunstigere prijs naar IJsland dan kun je het beste kiezen voor de winterperiode. In de zomer (en tijdens feestdagen) betaal je vaak de hoogste tarieven. Je kunt echter ook besparen op de kosten door gebruik te maken van campings. Kamperen in de winterperiode raden we echter niet aan! Het nadeel van de winter is natuurlijk dat de dagen kort en koud zijn. Wil je toch enigszins op de kosten letten, maar niet diep in de winter door IJsland reizen, kies dan weer voor de maanden maart, april, mei september of oktober.

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
IJsland
Studiereis IJsland augustus 2018 Idy

Vandaag ben ik (Idy) naar IJsland vertrokken voor een intensieve kennismaking met IJsland. Deze reis ga ik niet alleen…

IJsland
De drie mooiste highlights van de Golden Circle

De Golden Circle bestaat uit drie prachtige locaties in het zuidwestelijke deel van IJsland:

IJsland
Húsavík, whale watching hoofdstad van IJsland

Húsavík is de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit toegenomen, zowel onder de IJslanders als onder buitenlandse…

IJsland
De Diamond Circle van IJsland

De vier hoogtepunten op de route van de Diamond Circle zijn de stad Húsavík, de Ásbyrgi Canyon, Lake Mývatn en…

IJsland
Naar de vulkaan Askja reizen

In deze omgeving reis je door de meest extreme landschappen van IJsland, gevuld met de natuurlijke wonderen waarom…

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Jolanda van Cappellen Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge