• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Newfoundland & Labrador

De inwoners van Newfoundland staan bekend als de vriendelijkste Canadezen
|

Veel mensen denken dat Newfoundland en Labrador twee aparte provincies zijn. Dat zijn ze allerminst, ofschoon ze worden gescheiden door een smalle zeestraat. Pas sinds 1949 is Newfoundland en Labrador als tiende provincie toegelaten tot de federale staat Canada. Deze provincie vormt het uiterste oostelijke punt van Canada.

De hele provincie telt zo’n 500 duizend inwoners, wat neerkomt op zo’n 1,4 inwoner per vierkante kilometer, zeer dun bevolkt dus. Aangezien een derde hiervan woont in de grotere plaatsen van Newfoundland, zoals St. John’s, Mount Pearl en Corner Brook, kan je je voorstellen dat het deel Labrador maar uiterst dunbevolkt is. Slechts 26 duizend inwoners bewonen een oppervlakte van meer dan 294 duizend vierkante kilometer (7 keer Nederland).

In het Westen grenst de provincie aan Quebec en wanneer men vanaf Newfoundland de Gulf of St. Lawrence oversteekt, komt men in Nova Scotia.

Geschiedenis

Menselijke bewoning van Newfoundland en Labrador gaat terug tot 9.000 jaar voor Christus. De eerste Europeanen bereikten Noord-Amerika in het jaar 982 en stichtten daar nederzettingen, onder andere op Newfoundland. Deze nederzettingen kenden maar een korte levensduur en het duurde tot 1497 dat John Cabot (de Engelse naam voor de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto) Newfoundland herontdekte, waardoor het in Engelse handen viel. Hij ontdekte op Newfoundland de resten van de nederzettingen, maar geen indianen.

Nadat Newfoundland strijdtoneel was geweest in een oorlog tussen Frankrijk en Engeland, bleef het uiteindelijk een kolonie van Engeland, totdat Newfoundland in 1949 officieel een Canadese provincie werd.

 

Klimaat en natuur

Newfoundland en Labrador zijn de thuis voor meerdere uiteenlopende klimaten. De provincie heeft maar liefst zes verschillende klimaten, uiteenlopend van een poolklimaat in Noord-Labrador en een subarctisch klimaat in Zuid-Labrador, tot een fris zeeklimaat op Newfoundland.

De natuur op Newfoundland is zeer karakteristiek voor een Atlantisch eiland. De bijna 10.000 kilometer lange kust is grillig met rotsen, steile kliffen en woeste zee. Het weer is zeer onvoorspelbaar.

Newfoundland is grofweg in te delen in drie gebieden: de Highlands, de Atlantic Upland en de Central Lowland. Vanaf het Westen loopt het reliëf van bergachtig langzaam af tot laagland. De binnenlanden zijn zeer dicht bebost, hoewel de vegetatie niet hoog is.

Het landschap van Labrador, gelegen ten Oosten van de provincie Quebec, is uitgestrekt. Fjorden, kliffen en talloze kleine eilandjes typeren de kust van Labrador. De binnenlanden zijn weids en zeer dicht bebost. Wanneer je over Labrador vliegt zie je prachtig hoe de dichte bebossing wordt gebroken door tienduizenden kleinere en grotere meren en riviertjes en beekjes. Het moge duidelijk zijn dat wildlife hier alle ruimte heeft om te leven.

 

De bevolking van Newfoundland en Labrador

De inwoners van Newfoundland staan bekend als de vriendelijkste Canadezen. Gekscherend spreken Canadezen van elders met lichte spot over de vriendelijkheid van ‘Newfies’. Wanneer je een bezoek brengt aan Newfoundland zal je in ieder geval hartelijk welkom worden geheten.

De bevolking van Labrador telt slechts 26 duizend mensen en in een gebied dat 7 keer zo groot is als Nederland zal je zeker met open armen worden ontvangen. Ze zijn al blij als ze een nieuw gezicht zien.

Interesse in een reis langs deze regio?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge