• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Informatie Spitsbergen

Achtergrondinformatie Spitsbergen
|

Spitsbergen omvat een eilandengroep in de Noordelijke IJszee op 1300 kilometer van de noordpool en op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen, waar het officieel deel van uitmaakt. In 1194 is de naam ‘Svalbard’ voor het eerst genoemd in een IJslandse tekst waar het land wordt beschreven als ‘land van koude kusten’.

Over Spitsbergen

De naam ‘Spitsbergen’ is aan de eilanden gegeven door de Nederlander Willem Barentsz in 1596, toen hij onderweg was naar Nova Zembla op zijn zoektocht naar een noordelijke route naar Azië.

Svalbard bestaat uit drie grote eilanden (Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeøya) en ongeveer 80 kleinere eilanden. Er zijn verschillende nederzettingen op Spitsbergen, waarvan Longyearbyen met ongeveer 2000 inwoners de grootste is. Ny Ålesund is een internationaal onderzoekscentrum met ongeveer 40-100 inwoners (afhankelijk van de tijd van het jaar). Barentszburg is het centrum van de Russische mijnactiviteiten en heeft ongeveer 500 inwoners. Er zijn geen wegen die deze nederzettingen met elkaar verbinden.

 

Longyearbyen

In 1906 werd de hoofdstad gesticht door de Amerikaan John M. Longyear. Hij exploiteerde de eerste mijn op de eilanden en de nabijgelegen nederzetting Longyearbyen werd naar hem vernoemd. In het jaar 1916 nam de Store Norske Spitsbergen Kullkompani de mijnactiviteiten in Longyearbyen over. In 1920 tekenden twaalf landen het Svalbardverdrag, waarna in 1925 Noorwegen de soevereiniteit over de eilandengroep kreeg toegekend.

 

Mijnbouw

Alle nederzettingen op de eilandengroep zijn ooit begonnen als plaatsen waar mijnwerkers woonden. Reeds tijdens de zeventiende eeuw wisten de walvisvaarders van de aanwezigheid van kolen op de eilanden. Het duurde echter nog tot laat in de negentiende eeuw voordat er kleinschalig kolen werden gedolven en in 1899 het eerste schip met kolen naar Noorwegen werd vervoerd.

 

De Russische nederzetting Barentsburg, gelegen in Grønfjord ten westen van Longyearbyen, is nog steeds het centrum van alle Russische activiteiten in Spitsbergen. De activiteiten behelzen nog altijd de mijnbouw. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar honderd inwoners over, veelal Oekraïners. De afgelopen jaren zijn de mijnbouwactiviteiten afgenomen als gevolg van afnemende reserves en diverse mijnongevallen.

 

Mede door de steeds meer afnemende mijnbouw zijn op Svalbard nog steeds meer verlaten mijnwerkersnederzettingen te zien. Ook zijn er verroeste werktuigen te zien die getuigen van vroegere menselijke activiteit in de ruige natuurlijke omgeving.

 

Natuur

Uiteraard reizen de meeste mensen naar Spitsbergen voor de prachtige natuur. De bijzonder noordelijke ligging maakt Spitsbergen bovendien de plaats waar je op land het dichtst bij de Noordpool kunt komen. Alleen het uiterste noorden van Groenland ligt nog dichterbij.

 

De natuur van Svalbard is onbeschrijflijk. Hier moet je geweest zijn om het te kunnen beschrijven. Massieve gletsjers, ijzige fjorden, het noorderlicht en valleien met toendra begroeiing, maken een bezoek aan deze eilandengroep tot een onvergetelijke ervaring.

 

Accommodatie

Op een eilandengroep zo afgelegen als Svalbard is de keuze voor accommodatie natuurlijk beperkt. Ondanks dat er op heel de eilandengroep slechts zeven nederzettingen zijn, zijn er toch voldoende mogelijkheden. Er keuze uit diverse soorten accommodaties.

Over Spitsbergen

Meer informatie Spitsbergen
Weer en Klimaat
Bereikbaarheid en vervoer
Reisdocumenten & Invoerbepalingen
Beste reistijd
Flora en Fauna
Noorderlicht
Taal
Lokale keuken
Geldzaken en actuele koers
Accommodaties
Uitgebreide paklijst
Feestdagen en Evenementen

Inspiratie en verhalen

Barentszburg
Spitsbergen
Bezienswaardigheden Spitsbergen
Bij Spitsbergen denk je vaak aan ongerepte toendralandschap, permafrost, fascinerende gletsjers, fjorden en ijsbergen. Maar ook is deze Arctische wereld het land van de ijsbeer! Ooit was het afgelegen Spitsbergen de bestemming voor walvisvaarders en poolexpedities. Tegenwoordig kenmerkt het zich door de expeditiecruises en hondensledetochten. Wat moet je zeker niet gemist hebben?
IJsbeer op Spitsbergen
Spitsbergen
IJsberen op Spitsbergen

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier, aangezien hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt in zee en op drijfpakijs. Op en rond de eilanden van Spitsbergen, kun je een groot aantal ijsberen vinden. Ze leven met name op en rond de oostelijke eilanden, maar ook elders moet je er altijd op berekend zijn dat je ze kunt tegenkomen.

Gletsjer Spitsbergen
Spitsbergen
Gletsjers op Spitsbergen

Hier zijn de temperaturen iets lager dan op het eiland Spitsbergen en de verdamping vanuit de Barentszee zorgt voor een grotere hoeveelheid neerslag, waardoor de gletsjers minder snel smelten. Het is het evenwicht tussen de zomertemperatuur en de winterse neerslag die bepaalt of de gletsjers zich uitbreiden of terugtrekken.

Longyearbyen
Spitsbergen
Longyearbyen, Spitsbergen

De stad is vernoemd naar John Munro Longyear, die er in 1906 startte met de ontginning van een kolenmijn. In 1916 werd de operatie overgenomen door Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK), die er nog steeds mijnbouw uitvoert.

Arctische papaver
Spitsbergen
Arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen

In feite is vrijwel de gehele landmassa van Spitsbergen bedekt met permafrost. Dit wil zeggen dat de ondergrond het hele jaar door bevroren blijft. Toch ontdooit op sommige plekken de bovenste meter tijdens de zomer, wanneer de zon vrijwel de gehele dag de ondergrond verwarmt. Deze vruchtbare gebieden, zo’n 6-7% van het totale oppervlak, zijn vooral te vinden in de binnenste fjordregio’s van Spitsbergen.

Bekijk meer inspiratie

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge