De Silfra kloof ligt in het Þingvellir nationaal park in IJsland. De kloof heeft zich gevormd door de van elkaar af bewegende tektonische platen van het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. De Sifra kloof ligt in het Þingvallavatn meer.

VORMING VAN DE SILFRA KLOOF

Silfra ligt in de Þingvellirvallei in het gelijknamige nationale park. De platen drijven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uiteen, wat resulteert in een steeds maar opbouwende spanning in de aardbodem. Ongeveer elke tien jaar heeft dit tot gevolg dat er een aardschok plaatsvindt, waarbij de spanning weer een beetje wordt opgeheven. Door deze schokken zijn kloven en spleten in de bodem ontstaan. De Silfra kloof is er daar een van en ligt aan de rand van het Þingvallavatn meer. Het is een van de grootste en diepste van deze kloven.

De kloof wordt gevuld met het smeltwater van de Langjökull, de op een na grootste gletsjer van IJsland, die ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Þingvallavatn ligt. Tot een paar duizend jaar geleden stroomde dit smeltwater door een rivier rechtstreeks het meer in, maar toen bij een uitbarsting van de vulkaan Skjalbreid de lavastromen de doorgang verhinderden, ontstond het stuwmeertje Myrkavatn , waarbij het water ondergronds door het poreuze lava druppelde en over een loop van 30 tot 100 jaar zeer sterk gefilterd in het Þingvallavatn terechtkwam. Het gefilterde grondwater is bijzonder helder en drinkbaar.

DUIKEN IN DE SILFRA KLOOF

De Silfra kloof is wereldwijd een van de populairste locaties om te duiken en wel om twee redenen. Ten eerste is de kloof precies op de breuklijn gelegen tussen het het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. Silfra is de enige plek op aarde waar je direct tussen de twee continentale platen kan duiken of snorkelen.

De tweede reden is dat het water zo helder is dat je onder water tot wel 100 meter ver kan kijken. Daarmee krijg je een duikervaring die nergens ter wereld zó uniek is. De oorzaken voor dit buitengewoon heldere water zijn tweeledig: enerzijds is het smeltwater koud, zo’n 2-4 °C het hele jaar door en anderzijds wordt het alleen aangevoerd door de poreuze lavagesteenten en komt in het meer uit via ondergrondse putten.

De kloof bestaat uit vier secties: de Silfra Big Crack, Silfra Hall, Silfra Cathedral en Silfra Lagoon. Wanneer je gaat duiken daal je af vanaf een platform onder begeleiding af tot een maximale diepte van 18 meter.

Hoewel het Þingvallavatn een overvloed heeft aan vissoorten en met name forellen, komen deze niet veel in de Silfra kloof. Het waterleven in de kloof beperkt zich tot heldergroen “trollenhaar” en verschillende soorten algen die de kloof een magisch uiterlijk geven.

Het Þingvallavatn ligt in het Þingvellir Nationaal Park en dat maakt deel uit van de Golden Circle, een populaire toeristische route in Zuidwest-IJsland. Ook voor de niet-duikers en –snorkelaars is de omgeving van Silfra een mooie bestemming, want je kan er prachtig wandelen.