• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Scoresby Sund

Het grootste fjordensysteem ter wereld
|

Het Groenlandse fjordensysteem van Scoresby Sund (Groenlands: Kangertittivaq) is een gebied van enorme bergen, kolossale gletsjers en majestueuze oevers. De fjord strekt zich 350 kilometer landinwaarts uit en heeft een gemiddelde diepte van 1.500 meter.

Door de vele boomachtige vertakkingen is de Scoresby Sund het grootste fjordensysteem ter wereld en aan de rand van de fjord ligt tevens het grootste nationale park ter wereld, genaamd Nationaal park Noordoost-Groenland.

Ligging Scoresby Sund

De Scoresby Sund ligt aan de oostkust van Groenland in het Nationaal park Noordoost-Groenland, ongeveer halverwege in noord-zuidelijke richting. De monding van de fjord is 29 kilometer breed en komt uit in de Noordelijke IJszee. De enige noemenswaardige ‘stad’ in het gebied is Ittoqqortoormiit met 444 inwoners.

Opvallend wanneer je door de Scoresby Sund vaart, is dat aan de zuidelijke zijde van de fjord grillige, torenhoge basaltkliffen zijn van 1.000 tot 2.000 meter hoog, terwijl deze aan de noordzijde lager en ronder zijn. Vanaf de monding loopt de fjord ongeveer 110 kilometer in westelijke richting, waarna deze afbuigt in noordelijke richting, zich verbreedt en een bekken vormt. Vanaf daar strekken zich lange armen in diverse richtingen uit, waarin tientallen massieve gletsjers liggen.

Wat kan je verwachten van Kangertittivaq?

Wanneer je Scoresby Sund opvaart, wordt je begroet door de besneeuwde bergtoppen. De uitsteeksels van ijsbergen zijn door de natuurlijke elementen uitgehouwen in de meest onmogelijke geometrische vormen en overal waar je kijkt zie je de natuurlijke pracht van de natuur.

 

Een bezoek aan de Scoresby Sund laat je ervaren wat de Engelse ontdekkingsreiziger William Scoresby moet hebben gevoeld toen hij voor het eerst in 1822 de fjord in zeilde. De macht der natuur is hier zo prominent aanwezig dat je jezelf niets anders dan nederig kunt voelen.

 

De machtige ijsbergen die van nóg grotere ijsbergen zijn afgebroken drijven in grote getalen door het water. De ontzaglijke steile kliffen aan weerszijden zorgen dat je jezelf nietig voelt in zo’n overweldigende omgeving.

Natuurlijke rijkdom

Niet alleen is de Scoresby Sund zelf ontzagwekkend, het fjordensysteem herbergt ook een bijzonder grote schat aan zeedieren. Hoewel ijsberen hier zelden worden gezien, zijn er talloze zeedieren die hier leven. De Scoresby Sund wordt bevolkt door vissoorten als de poolkarper, Groenlandse heilbot, polaire kabeljauw, inktvis, zeeschorpioenen en Groenlandse haaien.

 

Ook kun je hier verschillende soorten zeehonden en walvissen tegenkomen en als je veel geluk hebt een narwal.

Scoresby Sund weersomstandigheden

Hoewel de zojuist beschreven natuur verleidelijk klinkt om te gaan bewonderen, moet je niet vergeten dat je jezelf hier wel in het poolgebied bevindt. Tijdens de winter kan de temperatuur hier met gemak dalen tot -22 °C om nog maar niet te spreken van de gevoelstemperaturen die onder invloed van gure winden nog veel verder kunnen dalen.

 

De meer gematigde herfstmaanden zijn beter geschikt om de Scoresby Sund te bezoeken. De temperaturen zijn dan een stuk aangenamer, zo tussen de min 5 en 5 °C.

De Thule-cultuur bij Scoresby Sund

Rondom het fjordensysteem zijn er diverse oude Thule-nederzettingen te vinden. Danmark Ø en Sydkap zijn slechts twee voorbeelden.

 

De Thule cultuur is de voorloper van de huidige Inuit-cultuur en deze bevolking was van oorsprong afkomstig uit Alaska. Rond het jaar 1000 verspreidden zij zich naar Canada en rond het jaar 1300 begonnen zij de kusten van Groenland te bevolken.

 

Ook langs de kliffen van de Scoresby Sund bouwden zij nederzettingen en die zijn tot op de dag van vandaag te bezichtigen. Hoewel het tegenwoordig vaak niet meer zijn dan hopen stenen die hoogstens getuigen van menselijke aanwezigheid die hier ooit is geweest, is het fascinerend om te zien hoe deze mensen onder deze barre omstandigheden hebben gejaagd en naar voedsel hebben gezocht. Maar wat leefden ze in een paradijslijk mooie omgeving!

Ittoqqortoormiit

Langs de monding van de fjord ligt Ittoqqortoormiit, één van de meest recent gestichte nederzettingen. Het was in 1925 toen een groep van ongeveer 80 inheemse Groenlanders deze woonplaats stichtten. Tegenwoordig wonen er rond de 400 mensen.

 

Toch werd de omgeving rond deze locatie al veel eerder bewoond dan 1925. Dit blijkt uit de oude Inuit-artefacten in de regio. De Inuit-kolonisten waren jagers en aangezien Scoresby Sund overvloedig is met zeeleven, konden ze in de deze regio uitstekend voorzien in hun levensbehoeften. Deze jacht wordt tot op de dag van vandaag voorgezet, want niet alleen levert het voedsel op, maar ook handel en dus inkomsten.

Scoresby Sund bezoeken

Hoewel de fjord het grootste deel van het jaar bevroren is, bieden de herfstmaanden de kans om deze prachtige omgeving te bezoeken. Alleen in die periode van het jaar is het zee-ijs ontdooid en kunnen expeditieschepen het fjordensysteem vrij binnenvaren.

In Ittoqqortoormiit kun kennismaken met de typisch Groenlandse cultuur en zie je sledehonden en kun je zien hoe de lokale bevolking van dierenhuiden kleding maakt.

Als je avontuurlijk bent ingesteld en op zoek bent naar een bijzondere vakantiebestemming, dan is deze regio absoluut een goede keuze. Bij een reis naar Scoresby Sund wordt je getrakteerd op enkele van de meest adembenemende landschappen op aarde, inclusief het noorderlicht!

Interesse in een reis naar het Scoreby Sund?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil. In Groenland zelf heb je ook te maken met tijdsverschil. In Nuuk (hoofdstad) is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In de plaatsen Thule en Pituffik (Qaanaaq) is het 5 uur vroeger. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het 2 uur vroeger en in Danmarkshavn is het 1 uur vroeger tijdens de wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de zomertijd.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge