• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De Rocky Mountain gletsjermeren

Met hun beroemde kleuren
|

Als je zelf nog nooit in de Canadese Rockies bent geweest en de prachtig blauwe gletsjermeren nog niet met eigen ogen hebt gezien, ben je waarschijnlijk in de overtuiging dat de foto’s allemaal gephotoshopt zijn. Althans, zo denken de meeste mensen wanneer ze de reisgidsen doorbladeren of zich op internet oriënteren. Wel, de kleuren zijn helemaal echt! En natuurlijk worden sommige foto’s wel bewerkt, maar de kleuren zijn ook in het echt ‘absoluut amazing’!

Hoe krijgen die meren hun prachtige kleuren? Welke factoren spelen een rol? Allereerst is de typisch (azuur)blauwe kleur, en alle afgeleide tinten daarvan, afkomstig van het gruis dat onder grote druk van een gletsjer van de rotswanden wordt afgeslepen. Dit ‘rotsbloem’ wordt met het smeltwater afgevoerd naar de gletsjermeren.

Aangezien het stof zeer licht is van gewicht blijft het gedurende lange tijd zweven in het water. Gecombineerd met de inval van de zon geeft dit het water de typische turquoise, azuurblauwe of blauwgroene kleur. Het is fascinerend om hetzelfde meer onder verschillende weersomstandigheden te bekijken, aangezien de tint steeds verandert met de lichtinval.

Wanneer is de beste tijd om de gletsjermeren te bezoeken?

De hoeveelheid rotsbloem in het water is het grootst wanneer de hoeveelheid smeltwater op zijn max is, dus in de maanden juli en augustus. De meest intense kleur hebben de meren dus tijdens deze maanden. Wanneer de zomer op zijn eind loopt vermindert de hoeveelheid smeltwater en vermindert ook de kleurintensiteit van de gletsjermeren.

De kleur van een meer kan verschillen van dag tot dag en zelfs van uur tot uur. De intensiteit of helderheid van de kleur varieert afhankelijk van de lichtomstandigheden. Zelfs het meest kleurrijke meer kan de andere dag een saaie bedoeling zijn geworden om te bezoeken.

De hoek van het zonlicht, maar ook de kijkhoek zijn van grote invloed op hoe levendig het meer eruit ziet. Je zult vaak merken een gletsjermeer er levendiger uit gaat zien, naarmate je het meer van boven bekijkt. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom Peyto Lake er zo surrealistisch uitziet vanaf het uitkijkplatform dat hoog boven het meer is gelegen.

Wanneer zijn de gletsjermeren ontdooid?

De meeste mensen plannen hun vakantie naar Canada om de prachtig blauwe meren van de Rockies te zien. Het is dan een grote teleurstelling als je 5000 kilometer hebt gereisd om erachter te komen dat die prachtige meren nog onder een flinke laag ijs liggen.

Wanneer is het wereldberoemde Lake Louise dan ontdooid? Je wilt de grote toeristenstroom ontlopen van juli en augustus maar toch de blauwe Rocky Mountain gletsjermeren zien? Kom dan half juni, want dan ben je er nagenoeg zeker van dat Lake Louise er op z’n mooist bijligt. Eind mei kan ook, maar vaak ligt er dan toch nog wat ijs in de gletsjermeren. Ik heb het meegemaakt dat ik eind mei bij Lake Louise kwam en het meer lag nog onder een flinke laag ijs. Anderhalve week later was het meer compleet ijsvrij!

Fijne bijkomstigheid van een vakantie naar Canada in het voorjaar, is dat de weidebloemen in bloei staan. Wat is er mooier dan een wandeling door bloeiende bergweiden?

Onthoud dat hoger in de bergen gelegen meren later ontdooien dan de meren in dalen. Lake Louise en veel van de andere hoger gelegen meren zoals Peyto Lake, Bow Lake, Moraine Lake en Maligne Lake niet ontdooien tot de eerste week van juni of later.

Wanneer je het geluk hebt van een warmer dan gemiddeld voorjaar, kunnen ze reeds zijn ontdooid in de derde week van mei. De ervaring leert dat Lake Louise soms al ijsvrij is op 27 mei en in extreme gevallen pas op 22 juni.

Sommige van de lager gelegen meren in valleien ontdooien veel vroeger. De Vermillion Lakes bij Banff beginnen over het algemeen reeds te ontdooien in april en het nabijgelegen Minnewanka Lake is begin mei meestal wel ontdooid.

Elk gletsjermeer in de Rocky Mountains heeft zijn eigen specifieke kleur

Zoals eerder uitgelegd kan de kleur van elk meer variëren en fluctueren om verschillende redenen, zoals lichtinval, zon of niet, de kijkhoek etc. Daarnaast heeft elk gletsjermeer zijn eigen unieke kleur, gebaseerd op het rotsbloem dat in het water zit. Logisch, aangezien elke gletsjer over een andere ondergrond ‘sleept’.

Zo staat Peyto Lake bekend om zijn surrealistische blauwe kleur, Lake Louise voor het turquoise water en Emerald Lake naar de beroemde groene tint. Het smeltwater dat uitkomt in Lake Edith Cavell is zo zwaar door het slib dat het gletsjermeer soms volledig ondoorzichtig groen is.

Interesse in een reis langs een van deze gletsjermeren?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Elvira Westerveld Specialisme: Verenigde Staten / Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge