Het gebied rond Mývatn is één van de droogste en zonnigste plaatsen van IJsland en het staat bekend om de vele vogels die hier te vinden zijn. In de omgeving van Mývatn vind je een grote verscheidenheid aan vulkanische verschijnselen.

Reykjahlíð is een kleine plaats aan het Mývatn met ongeveer 300 inwoners. Er is een aantal hotels, guesthouses en winkels. Een goede plaats om te ontspannen is Jarðböðin við Mývatn. Dit complex van geothermische baden is een rustiger, minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon.

HET MEER

Mývatn is het op drie na grootste meer van IJsland. Door de ondergrondse waterbronnen bevriest het meer nooit volledig, er zijn dan ook veel planten en eenden te vinden. Letterlijk vertaald betekent Mývatn ‘muggenmeer’. In de zomer is vaak te zien waarom, de vele muggenlarven in het water komen dan massaal uit en zweven boven het meer. Gelukkig prikken deze dansmuggen vaak niet en als er een beetje wind staat, heb je er bijna geen last van. De muggen en andere insecten die in en rondom het meer te vinden zijn, zorgen wel voor het rijke vogelleven in het gebied. Er komen meer dan 115 verschillende soorten vogels voor rond het meer en het is één van de door vogelspotters meest bezochte plekken ter wereld.

VOGELS

Zo’n 13 soorten eenden kunnen gespot worden op en bij Mývatn. De meest voorkomende is de kuifeend, gevolgd door de topper. Andere veel geziene gasten zijn de IJslandse brilduiker, de middelste zaagbek, krakeend, wilde eend, zwarte zee-eend, ijseend en wintertaling. In de rivier Laxá worden vaak harlekijneenden en eidereenden gespot. Andere vogels die je bij Mývatn tegen kunt komen, zijn de kuifduiker, grauwe franjepoot, ijsduiker, roodkeelduiker en wilde zwaan. Ten noorden van de Vindbelgjarfjall bij Mývatn ligt een beschermd broedgebied. In het broedseizoen is het verboden om dit te betreden. Een overzicht van alle vogels die op IJsland voorkomen vind je in het boek Icelandic Bird Guide dat je via ons kunt bestellen.

VULKANISCHE VERSCHIJNSELEN EN ZWAVELBRONNEN

Vlakbij het meer liggen onder andere het kleurrijke solfatarenveld Námaskarð, met zijn stomende (en stinkende!) zwavelbronnen en Dimmuborgir, de ‘duistere burcht’, een prachtig wandelgebied met zeer grillige lavaformaties, waar vooral ‘het gat’ een populaire fotolocatie is. Er zijn paden uitgezet, zodat je tussen de velden kunt wandelen.

Een aanrader is ook zeker een wandeling naar de rand van de krater van Hverfell, een 2500 jaar oude kegelvulkaan, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over Mývatn. De Hverfell is gevormd in slechts enkele dagen. Via twee verschillende paden is de kraterrand te bewandelen. Naast de Hverfell of Hverfjall (de IJslanders zijn er nog niet over uit wat de juiste benaming is) ligt de Lúdent, een vulkaan van hetzelfde type.

In de buurt vind je verder de vulkaan Krafla, waar een indrukwekkende, futuristische krachtcentrale naast is gebouwd waarin energie uit geothermische warmte wordt gewonnen. De vulkaan barstte in 1724 uit waardoor Víti, een explosiekrater gevuld met prachtig turkoois water, is ontstaan. Van 1975 tot 1984 was de laatste reeks uitbarstingen, een periode die nu bekend staat als Kröflueldar, ‘de Kraflavuren’. Ook is er een enorme fissuur (diepe kloof in de aardkorst) te vinden door de aardbevingen die hiermee gepaard gingen.