• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Canada, beren in het wild gevaarlijk?

Grizzly beer
|

Wanneer je op pad gaat in de prachtige natuur van Canada, is het verstandig om meer te weten over beren. In Noord-Amerika komen namelijk 3 verschillende soorten beren voor. Hiervan is de meest voorkomende beer de Amerikaanse zwarte beer. Ondanks dat deze soort de zwarte beer wordt genoemd komt hij toch in verschillende tinten voor, zoals zwart, donkerbruin, kaneelkleurig en zelfs wit. De enige plek in Canada waar deze berensoort niet voorkomt is Prince Edward Island (Oost-Canada).

De bruine beer, waarvan bijvoorbeeld de kodiakbeer en de grizzlybeer een ondersoort is, is te vinden in de volgende provincies in Canada; British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories, en in Amerika; Wyoming, Montana, Idaho en Washington.
In het bijzonder komt de ijsbeer voor in de meer afgelegen Arctische gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland.

Beren leven in bossen van de provinciale en de nationale parken van Canada. Bovendien hebben beren een hoog aaibaarheidsgehalte, zeker jonge beren die in het voorjaar met hun moeder voor het eerst mee naar buiten gaan de wijde wereld in. Vergeet echter niet dat beren wilde dieren zijn en dat je afstand moet houden. Kom je beren in het wild tegen tijdens een wandeling is het verstandig minimaal 100 meter afstand te houden. Zodoende moet je beren niet voeren. Daarnaast volg altijd de adviezen van de lokale overheden op en let goed op de aankondigingen bij je campgrounds, hotels, benzine stations en/of winkels.

Note: Je bent te gast in het territorium van de beer, zorg voor je eigen veiligheid en die van de beren.

Verschillen tussen de zwarte beer en de bruine-, grizzlybeer

Hoe vermijd ik een conflict met een beer

 • Zet je tent niet bij verse beer markeringen
 • Laat geen eten en/of etensresten liggen, tijdens en na afloop, bij je kampeerplek en/of picknick plek
 • Bewaar eten en etensresten of andere stoffen die beren aantrekken in ‘beer proof’ bakken buiten de tent of auto
 • Bewaar eten in de camper in de koelkast
 • Ben je in de natuur (wandelen, kamperen, zitten en genieten) zorg dat je aanwezigheid, op een natuurlijke manier, in het gebied gehoord wordt. Dit voorkomt onverwachtse confrontaties door stil te zijn.
 • Heb je gekookt of ge-BBQ’d op je kampeerplek of in het wild? Zorg dat je de materialen waarmee je hebt gekookt en waarin je hebt gekookt, zorgvuldig worden schoongemaakt.
 • Meld dode dieren die in de buurt van een spoor, een camping of de weg liggen, of andersoortige problemen met ‘wildlife’ op je reis door Canada door te bellen met Bear Aware 1.877.952.7277 (24 uur per dag)

Wat doe ik als ik onverwachts en te dicht bij een beer ben in het wild

 • Blijf kalm. Ren niet weg (beren kunnen sneller rennen dan mensen). Loop, al pratend, rustig weg met zicht op de beer (zonder oogcontact te maken)
 • Geef de beer ruimte zodat hij een vluchtweg heeft
 • Til kinderen op en blijf in een groep

Hoe herken ik een agressieve beer

 • Zwaait met het hoofd van links naar rechts
 • Grommende, kreunende, hijgende geluiden maakt
 • Oren plat liggen op de kop
 • Stampvoeten met voorpoten op de grond

Note: Een beer die agressief gedrag vertoont, waarschuwt je en vraagt om ruimte te maken. Het zal zelden of nooit tot een aanval komen als je de richtlijnen volgt bij ‘Wat doe ik als ik onverwachts en te dicht bij een beer ben in het wild’. Komt het toch tot een aanval blijf dan voor dood op de grond liggen.

Een beer die steigert op z’n achterpoten is nieuwsgierig en wil meer informatie krijgen van je, via zicht, geur en/of geluid maar is dus niet perse agressief!

Impressies

Beren in Canada

Wil jij ook beren spotten?

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
beren spotten canada
Canada
Beren spotten in Canada
Canada is een enorm land met heel veel wildernis. Die wildernis zoeken beren op, want daar is voedsel te vinden. Wanneer je weet waarmee een beer zichzelf voedt, dan is het al een stuk eenvoudiger om erachter te komen waar je het best beren kan gaan spotten.
Vancouver Island
Canada
Nationale parken van West-Canada
Hieronder een korte weergave van mijn top 5 parken voor je West-Canada vakantie (provinciale parken en reservaten laat ik buiten beschouwing). Dus ben je een natuurliefhebber dan ben je in West-Canada helemaal op je plek.
Zalmtrek, Grizzly beer, Foto: Robert Lefevre
Canada
Zalmtrek, de beste periode en locaties in British Columbia

Zalm paait in zoet water, meestal in riviertjes en beken. Veel zalm, met name Pacifische zalm brengt zijn volwassen leven door in de oceaan, maar keert terug naar de regio waar hij is geboren  om te paaien en het leven door te geven aan de volgende generatie.

Canada
Canada
Wandelroutes in Canada
In onderstaand overzicht hebben we een achttal wandelroutes opgesomd die op zijn minst zeer de moeite waard zijn om te bewandelen. Ze verschillen allemaal van elkaar, maar hebben ieder zijn unieke bezienswaardigheden en landschappen.
Lake Louise, Banff National Park, Canada
Canada
Banff Nationaal Park
Het park is gelegen in de zuidwestelijke hoek van de provincie Alberta in de Rocky Mountains, zo’n 100-180 kilometer ten westen van de stad Calgary. Voor een klein deel ligt het park in de provincie British Columbia. De totale oppervlakte van Banff National Park 6,641 km2.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Elvira Westerveld Specialisme: Verenigde Staten / Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge