• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat Zuidpool

Atmospheric Research Observatory
|

Het klimaat op de Zuidpool kan omschreven worden als ijskoude vlakten, gierende wind en extreme droogte. De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius.

De Zuidpool is zelfs veel kouder dan de Noordpool en wordt niet voor niks het koudste gebied op aarde genoemd. De ijskoude winter begint eind maart wanneer het 24 uur per dag pikkedonker wordt.

 

De zon komt eind september pas weer tevoorschijn. Tussen die tijd komt de zon niet boven de horizon. Als er een straffe poolwind staat kan de gevoelstemperatuur dalen tot onder de -100 graden Celsius. De echte temperatuur in de winter ligt rond de -70 tot -90 graden Celsius.

Naast de extreme kou die de Zuidpool bestrijkt, is de lucht ook enorm droog. Al het vocht dat in de lucht zit bevriest meteen en valt als kleine sneeuwvlokjes op de ijskap. Er valt jaarlijks slechts een paar centimeter sneeuw, daarmee is de Zuidpool eigenlijk een polaire woestijn van ijs- en sneeuwvlaktes.

Door deze extreme weersomstandigheden en klimaat is de Zuidpool praktisch onbewoonbaar voor mensen. Behalve wetenschappers die tijdelijk naar de Zuidpool reizen voor onderzoek zul je hier geen mensen tegenkomen. Ongeacht de extreme kou zijn er toch een aantal planten- en diersoorten te vinden die zich aan het klimaat aangepast hebben. Zo leven er verschillende soorten pinguïns en in het water zeeluipaarden.

De vegetatie op de Zuidpool is beperkt tot drie soorten bloeiende planten en 100 soorten mossen en enkele toendragrassen. Onverwachts groeien er zelfs paddenstoelen op de Zuidpool, deze zijn logischerwijs alleen te vinden op de sneeuw- en ijsvrije delen.

Zuiderlicht

Het Zuiderlicht of ook wel de Aurora Australis, is de gloed die kan worden waargenomen aan de nachtelijke hemel op de Zuidpool. Deze gloed is het tegenovergestelde van die op het noordelijk halfrond: het Noorderlicht. Eveneens als het Noorderlicht krijgt de lucht een groene kleur. Echter kun je bij het Zuiderlicht ook rode kleuren verwachten. Lees hier meer over het Zuiderlicht op de Zuidpool.

Zuidpoolreizen

Kijk hieronder naar ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Julianne de Vink Specialisme: Chili / Argentinië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Mocht er tijdens je reis onverhoopt iets voorvallen dan vragen we je allereerst dit op te lossen met betrokken partij (verhuurder, eigenaar, luchtvaartmaatschappij etc.). Mocht je er niet uitkomen dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken op het reguliere nummer en daarbuiten zijn wij bereikbaar op een noodnummer. Meer informatie hierover vind je bij het informatiepakket of je reisbescheiden.
Betalingen gebeuren per bankoverschrijving IBAN- nummer: NL68RABO0151830215 t.n.v. IJslandspecialist
Per boeking hanteren wij reserveringskosten van € 35. Wanneer je woonachtig bent buiten Nederland is dit € 45 (in verband met hogere verzendkosten van je informatiepakket).
Bij iedere reis op de website staat aangegeven wat voor type accommodatie is inbegrepen. Voor IJsland bijvoorbeeld kun je bij hotels/guesthouses kiezen voor verschillende comfortniveaus. Dit geldt niet voor alle bestemmingen. Naast het boeken van hotels/guesthouses bieden wij voor een groot deel van de bestemmingen ook vakantiehuisjes, lodges of cabins aan. Op deze plekken overnacht je vaak wat langer en maak je vanaf deze plek verschillende uitstapjes. Deze accommodatievormen beschikken meestal over een keuken, hierdoor kun je zelf maaltijden bereiden.
Het is mogelijk om een reis op maat te maken. Wij hebben namelijk veel ervaring met reizen op maat maken. Heb je zelf een reis in gedachten, maar vind je deze niet terug in ons aanbod? Geen probleem! Graag stellen wij voor jou een reis samen die aan je wensen voldoen. Bel of mail ons dus gerust.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge