• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Lokale keuken Argentinië

Argentijnen zijn échte vleeseters
|

De Argentijnse keuken staat wereldwijd bekend om de heerlijke vleesgerechten. Per hoofd van de bevolking hebben ze de grootste consumptie van rood vlees ter wereld. Rundvlees is een prominent onderdeel van de Argentijnse maaltijd en staat bekend om zijn voortreffelijke kwaliteit. De geliefde weekendbesteding van Argentijnen is het eten van gegrild vlees (asado) op de Argentijnse BBQ (parrilla). Sociale events met familie en/of vrienden zijn daarom vaak georganiseerd rondom eten.

Naast het vele vlees is er ook vis verkrijgbaar, met enorm hoge prijzen aangezien de meeste visvangst geëxporteerd wordt. Daarnaast is de riviervis in het midden en noorden van Argentinië niet zo lekker als vis uit de zee die alleen in Patagonië verkrijgbaar is. Verder is de Argentijnse wijn malbec onmisbaar bij de asado, en is de Argentijnse wijnbouw veruit de grootste buiten Europa. De stad Mendoza levert maar liefst 70% van alle wijnproductie van het land, echter wordt uiteindelijk het grotendeel van de wijn in het land zelf geconsumeerd.

Gerechten uit de Argentijnse keuken

Alfajores

Deze zoete koeken zal je ongetwijfeld tegenkomen bij elke kiosk, supermarkt of winkel. De originele alfajor is gemaakt door twee zachte maïzena koekjes op elkaar te plakken en er een laag dulce de leche tussen te smeren. Aan de buitenkant zit er vaak chocolade omheen, er zijn dan ook ontelbaar veel soorten te vinden in de supermarkten. De beste alfajores zijn echter van de bakker of te vinden in de provincie Mendoza.

 

Arroz con leche

Dit gerecht wordt voornamelijk als toetje of met koud weer gegeten, in de supermarkt heb je kant-en-klare versies maar zelf maken is altijd het beste. Ook dit is een vrij simpel recept van melk, boter, rijst, eigeel, crème en suiker. Kook de melk en gooi er niet veel later de rijst en boter bij, laat het 20 minuten sudderen, roer de overige ingrediënten erdoorheen en klaar!

Polenta

Binnen de Argentijnse keuken is Polenta een wintergerecht, het zijn maïskorrels die snel klaargemaakt worden met kokend water. Het lijkt op couscous maar wanneer het klaargemaakt is lijkt de structuur meer op aardappelpuree. Op de Argentijnse manier wordt er queso cremoso (roomkaas) of melk aan toegevoegd voor extra smaak en om het smeuïg te maken.

 

Guiso / Puchero

De puchero is eigenlijk gewoon een stoofpot, die veel in de winter gegeten wordt. Het is klaargemaakt door rundvlees (soort naar wens) te koken met kip, maïskolven, pompoen, wortel, aardappel, ui, zoete aardappel en verse kruiden naar wens toe te voegen. De guiso is ook een stoofpot maar is gemaakt met net wat andere ingrediënten. De guiso bestaat uit linzen, pasta of rijst, aardappel, wortel, maïs, rundvlees of kip, pompoen, tomatenpuree en verse kruiden naar wens.

 

Tortas Fritas

Deze gefrituurde pannenkoekjes zijn een traditie die worden gegeten als het regent, uiteraard bij de mate. Het originele recept bestaat uit deegmeel, water en zout, waar bij het moderne recept soms olie, boter of eieren toegevoegd worden. De pannenkoekjes worden gefrituurd in varkensvet in plaats van normale olie, wat een speciale smaak geeft.

 

 

Milanesas

Deze schnitzels zijn erg vergelijkbaar met die uit Duitsland. Ze worden klaargemaakt door een lap van rundvlees of kip dun te snijden, te marineren in eigeel gemengd met kruiden en knoflook en vervolgens door broodkruimels te rollen en frituren of bakken in de pan. De Argentijnse keuken kent verschillende soorten milanesas, zo heb je ‘a la pizza’ of ‘napolitana’ waar er tomatenpuree, kaas, een ei of kruiden opgelegd worden tijdens het frituren/bakken.

 

Chimichurri

Chimichurri is een soort salsa, marinade of kruiderij die veel bij vlees wordt gegeten. In restaurants is het vaak geserveerd bij het brood vooraf, maar ook wanneer je asado eet krijg je het kruidenmengsel er gegarandeerd bij. Eigenlijk word deze salsa bij ieder stuk vlees of bij de beroemde choripan geserveerd.

 

Choripan

Dit broodje lijkt erg veel op een hotdog, alleen zit er een chorizo in het midden. Het is populair in Argentinië, Chili en Uruguay alhoewel ieder land zijn eigen manier van serveren heeft. In Argentinië worden ze heel simpel bereid met chimichurri eroverheen.

Argentijnse dranken

Koffie

Afgezien van het feit dat Argentijnen echte mate (thee) drinkers zijn met name in het noorden, wordt er ook aardig wat koffie weggedronken ’s ochtends. De Italiaanse invloeden zie je vooral terug in Buenos Aires. Daar zijn talloze koffievariaties te vinden, zoals café con leche (koffie met melk), espresso of cappuccino en cortado (driekwart koffie, een kwart melk).

Argentinië reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Patagonië
Argentinië | Chili | Patagonië
Highlights van Patagonië
Dit deel van Zuid-Amerika beslaat een groot deel van Argentinië en Chili en strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst een miljoen vierkante kilometer, zo’n 23 keer de oppervlakte van Nederland.
San Carlos de Bariloche, Argentinië
Argentinië | Patagonië
Bariloche, Argentinië

De stad met ruim 100 duizend inwoners ligt in de provincie Rio Negro en is gelegen aan de flanken van de ruige Andes aan de zuidelijke oever van het Nahuel Huapi meer. De hoge bergpieken van Cerros Catedral, López, Nireco en Shaihuenque overstijgen alle de 2.000 meter en omringen de stad.

Los Glaciares Nationaal park, Argentinië
Argentinië | Patagonië
Los Glaciares Nationaal Park

In het park vind je Magelhaense subpolaire bossen en Patagonische steppes. Sinds 1981 heeft het park een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Perito Moreno gletsjer
Argentinië | Patagonië
Perito Moreno gletsjer
Het park is een samenstelling van bergen, gletsjermeren en uitgestrekte bossen. Kortom, in het westen ligt een groot deel van het park onder een dik pak ijs en sneeuw. Wanneer je verder naar het oosten gaat vind je dorre Patagonische steppes.
Monte Fitz Roy
Argentinië | Chili | Patagonië
Monte Fitz Roy
De bergpiek ligt echter exact op de grens tussen Argentinië en Chili. Vernoemd naar de kapitein Robert Fitz Roy is de berg in het park van Los Glaciares. Hij was een Engelse marine-officier die dienst deed aan boord van de HMS Beagle, de boot van Charles Darwin’s beroemde reis.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Barbara Kloosterman Specialisme: IJsland / Faeröer eilanden / Groenland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Via ons liveblog houden we je up-to-date over de corona-omstandigheden per bestemming. Naar het liveblog
Mocht er tijdens je reis onverhoopt iets voorvallen dan vragen we je allereerst dit op te lossen met betrokken partij (verhuurder, eigenaar, luchtvaartmaatschappij etc.). Mocht je er niet uitkomen dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken op het reguliere nummer en daarbuiten zijn wij bereikbaar op een noodnummer. Meer informatie hierover vind je bij het informatiepakket of je reisbescheiden.
Betalingen gebeuren per bankoverschrijving IBAN- nummer: NL68RABO0151830215 t.n.v. IJslandspecialist
Per boeking hanteren wij reserveringskosten van € 35. Wanneer je woonachtig bent buiten Nederland is dit € 45 (in verband met hogere verzendkosten van je informatiepakket).
Bij iedere reis op de website staat aangegeven wat voor type accommodatie is inbegrepen. Voor IJsland bijvoorbeeld kun je bij hotels/guesthouses kiezen voor verschillende comfortniveaus. Dit geldt niet voor alle bestemmingen. Naast het boeken van hotels/guesthouses bieden wij voor een groot deel van de bestemmingen ook vakantiehuisjes, lodges of cabins aan. Op deze plekken overnacht je vaak wat langer en maak je vanaf deze plek verschillende uitstapjes. Deze accommodatievormen beschikken meestal over een keuken, hierdoor kun je zelf maaltijden bereiden.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge